Gerard

Geslacht:
Man
Leeftijd:
58 jaar
Diagnose:
Ziekte van Alzheimer
Datum interview:
donderdag, 26 januari, 2012

Achtergrond:

Gerard is getrouwd en heeft drie volwassen kinderen van 41, 35 en 29 jaar. Hij werkte als project engineer, maar is daarmee gestopt vanwege symptomen van de ziekte van Alzheimer.

Korte samenvatting:

Tijdens zijn werkzaamheden als project engineer merkte Gerard dat hij moeite kreeg met de uitvoering van projecten. Hij had meer tijd dan gewoonlijk nodig voor zijn taken en hij kon zich taken met moeite herinneren. Zijn kinderen adviseerden hem naar de huisarts te gaan. Na 2 jaar onderzoek in het ziekenhuis werd in 2008 de ziekte van Alzheimer vastgesteld.

Meer

In 2008 merkte Gerard op zijn werk dat hij moeite kreeg met de uitvoering van projecten. Het kostte hem meer tijd om een taak uit te voeren en hij kon zich vaak niet herinneren wat hij al wel of niet had gedaan voor een project. Op advies van zijn kinderen ging hij naar de dokter, die hem doorverwees naar het ziekenhuis. Na twee jaar van onderzoeken werd de ziekte van Alzheimer vastgesteld.

Een emotionele periode volgde voor Gerard en zijn vrouw. Door veel informatie te zoeken op het internet en in folders en boeken kreeg hij een beter beeld van de ziekte en het verloop ervan. Hierdoor heeft hij de ziekte kunnen accepteren. Zijn vrouw heeft meer moeite om zijn ziekte te accepteren. Hij begrijpt dit ook wel. Zij is immers degene die straks moet toezien hoe hij aftakelt en zij blijft alleen achter. De relatie met zijn vrouw is veranderd door de ziekte. Hij merkt dat er is minder toenadering tot elkaar is. Hij vindt dit jammer, maar kan daar wel in berusten. Hij probeert nu nog zoveel mogelijk doelen te behalen en te genieten van het leven. Zo wil hij zijn jacuzzi nog afbouwen en geniet hij van zijn kinderen, kleinkinderen en van zijn tijd op de zorgboerderij. Hij komt zelf van het platteland en hij heeft het gevoel dat hij daar ruimte en rust vindt.

In zijn dagelijkse leven heeft Gerard het meest last van de vergeetachtigheid. Hij vergeet vaak iets, maar probeert het zich toch te herinneren en dat lukt hem aardig. Daarnaast heeft hij last van zijn veranderende persoonlijkheid. Hij is prikkelbaarder geworden en reageert dit af op zijn omgeving. Op het moment zelf merkt hij het niet, maar achteraf hoort hij het van zijn naasten en dat vindt hij erg vervelend.

Wat betreft zijn toekomst in verband met het verloop van de ziekte is hij duidelijk. Als hij zich niet meer bewust is van zijn omgeving wil hij euthanasie laten uitvoeren. Zijn vrouw had hier eerst moeite mee, maar nadat ze het ziekteverloop van een vriendin van dichtbij meemaakte, staat ze nu achter zijn besluit. Gerard maakt zich zorgen over de toekomst van zijn vrouw. Hij laat haar achter en hij wil graag dat alles goed geregeld is.

Gerard vindt dat er anders omgegaan moet worden met het verbod op autorijden als er sprake is van een vorm van dementie. Volgens hem zou er een andere medische controle moeten komen. Daarnaast denkt hij dat het belangrijk dat men zo snel mogelijk naar de huisarts gaat als men kleine veranderingen merkt in het geheugen. Zo voorkom je nadelige gevolgen zoals extra spanningen op je werk en kun je medicijnen gebruiken als er een diagnose is gesteld.

All ervaringen van Gerard