Dementie voor mantelzorgers

Dementie betekent letterlijk 'ontgeesting, geestelijke aftakeling'. Het is een verzamelnaam voor ruim vijftig ziektes. Vormen van dementie zijn onder andere de ziekte van Alzheimer, vasculaire dementie, frontotemporale dementie en Lewy Body dementie. Bij dementie gaan steeds meer zenuwcellen in de hersenen of verbindingen tussen deze zenuwcellen kapot. Het geestelijk functioneren gaat steeds verder achteruit waardoor het uitvoeren van activiteiten van het dagelijks leven steeds moeilijker wordt. Langzaam maar zeker raakt men afhankelijk van de zorg van een mantelzorger. Deze zorgt voor een zieke partner of ouder omdat hij of zij een persoonlijke band met hem of haar heeft. Mantelzorg is intensieve zorg voor een langere tijd die onbetaald is.

Wij hebben 49 mensen geïnterviewd over hun ervaringen als mantelzorger van iemand met dementie. Zij zorgen of hebben gezorgd voor hun partner, (schoon)vader of moeder. Kies uit één van de thema's hieronder of bekijk de biografieën.

"Wat is de essentie van het leven, hè? Wat is belangrijk? En wat is een detail, hè? Daar, daar kreeg je mee te maken, met dat soort vragen."

Het zorgen voor een naaste met dementie verandert iets wezenlijks in het bestaan (existentie) van een mantelzorger. Hier kunt u lezen welke levensvragen mantelzorgers hebben, wat spirituele of religieuze bronnen voor hen betekenen en wat voor hen van grote waarde is in de zorg voor hun naaste.

Zingeving is voor ieder mens van belang. Het speelt een rol bij alledaagse dingen, zoals ontmoetingen met anderen die belangrijk voor je zijn, de zon die schijnt en hoe je dagelijkse gebeurtenissen ervaart en waardeert. Deze alledaagse zingeving treft u (tussen de regels) veel aan bij andere thema's.

Wij gebruiken cookies op deze site om uw gebruikerservaring te verbeteren

Klik op "ik ga akkoord" om cookies toe te staan.