Dementie: verschijnselen, diagnose en verloop

De eerste verschijnselen van dementie wisselen van persoon tot persoon. Meestal ervaart de mantelzorger het 'niet pluis' gevoel. Aanleiding zijn terugkerende geheugenklachten, gedragsproblemen en veranderingen in het karakter. Hier beschrijven we de eerste signalen die mantelzorgers ervaren, zoals het niet-pluis gevoel, vergeetachtigheid, gedrags- en karakterveranderingen en het sociaal terugtrekken. Daarnaast wordt beschreven dat soms de eerste signalen van dementie worden opgemerkt op de werkvloer of bij een grote levensgebeurtenis en dat het niet altijd de mantelzorger is die de signalen als eerste opmerkt.

Het vaststellen of iemand dementie heeft is niet eenvoudig. Hier leest u over hoe het diagnosetraject verloopt en wat het voor een mantelzorger betekent om te horen dat zijn of haar naaste dementie heeft.

De verschijnselen van dementie verschillen per persoon en per vorm van dementie. Hier leest u over de verschillende verschijnselen die zich voor kunnen doen.

Hier wordt beschreven hoe mantelzorgers de laatste fase van dementie en het levenseinde van hun naaste hebben ervaren, en hoe zij het overlijden van hun naaste hebben verwerkt.