De moeder van Willy leeft in het verleden

vrijdag, 28 september, 2012

En u zegt, m'n moeder komt meer in het verleden. Wat bedoelt u daar precies mee?

Ja, meer de oorlog, dat komt nu toch wel duidelijk naar boven, alles wat ze toen beleefd heeft. Ze heeft in de gevangenis gezeten, in het Oranjehotel. Mijn vader heeft ondergedoken gezeten. Dat was in hun verkeringstijd. En dat zijn toch wel dingen, die nu bij haar naar boven komen. Ze wou er in het verleden nooit over praten, maar nu komt dat. En ook angstaanvallen en dat komt er dan nog weer bovenop voor haar, die angst.

En wat doet dat me u dat zij die angst, heeft?

[-] Vind ik sneu. Dan denk ik, dat heeft ze niet verdiend. [-] Ik merk dan pas, wat het mij doet. [mevrouw wordt emotioneel] [-] Over het algemeen kan ik over de dingen zoals ze gaan vrij rustig praten, maar ik merk wel dat dat me toch wel raakt. Die angst van haar [-].

En wat zijn dat voor angsten, die zij heeft? Waar is zij dan bang voor?

Dat ze weer opgesloten komt te zitten. Dan is ze hard aan het weglopen, kan niet wegkomen en dan komen al die beelden blijkbaar weer terug. Het opgesloten zitten in een hele kleine ruimte met heel veel mensen en het geschreeuw om je heen horen en signalen van de anderen van het tikken tegen de verwarmingsbuizen. En de Duitsers dan horen, stampenvoeten en schreeuwen. Ja, die angst heeft ze toch wel heel duidelijk. [[-] Maar ze zegt er verder niet zo heel veel over. Alleen af en toe komt dat dan toch naar boven. En nu toch meer. [-] Blijkbaar is ze de angst ook nooit kwijt geraakt, want ik weet wel, dat als kind, is er wel eens wat voorgevallen en dan was ze ook helemaal van de kaart door die angst van de oorlog.[-] Ja, ik denk dat ze gewoon niet genoeg hulp heeft gezocht daarvoor. Alles werd weggedrukt.

En het komt nu weer extra terug?

En het komt nu extra naar boven. Ja. [-]