Dementie

Dementie is een verzamelnaam voor ruim vijftig ziektes. De bekendste vormen zijn de ziekte van Alzheimer, vasculaire dementie, frontotemporale dementie en Lewy Body dementie. Eén op de vijf mensen krijgt een vorm van dementie. Dementie is de naam voor een combinatie van factoren waarbij de verwerking van informatie in de hersenen is verstoord. Steeds meer zenuwcellen in de hersenen of verbindingen tussen deze zenuwcellen gaan kapot, waardoor de hersenen niet goed meer kunnen functioneren. Het uitvoeren van activiteiten van het dagelijks leven wordt steeds moeilijker. Langzaam maar zeker raakt men afhankelijk van de zorg van een mantelzorger. Deze zorgt voor een zieke partner of ouder omdat hij of zij een persoonlijke band met hem of haar heeft. Wij hebben 36 patiënten met dementie geïnterviewd over hun ervaringen met dementie. Daarnaast zijn 49 mantelzorgers van mensen met dementie geïnterviewd over hun ervaringen. Deze mantelzorgers zorgen of hebben gezorgd voor hun partner, (schoon)vader of moeder. Kies hieronder uit één van de thema’s.

Dementie betekent letterlijk 'ontgeesting, geestelijke aftakeling'. Het is een verzamelnaam voor ruim vijftig ziektes. Vormen van dementie zijn onder andere de ziekte van Alzheimer, vasculaire dementie, frontotemporale dementie en Lewy Body dementie. Bij dementie gaan steeds meer zenuwcellen in de hersenen of verbindingen tussen deze zenuwcellen kapot. Het geestelijk functioneren gaat steeds verder achteruit waardoor het uitvoeren van activiteiten van het dagelijks leven steeds moeilijker wordt.

Wij hebben 36 mensen geïnterviewd over hun ervaringen met dementie. Bij acht mensen is nog geen diagnose gesteld. Zij hebben klachten met hun geheugen en doorlopen een diagnostisch traject waarbij rekening wordt gehouden met een dementiesyndroom of Mild Cognitive Impairment (MCI). Kies uit één van de thema's hieronder of bekijk de biografieën.

Dementie betekent letterlijk 'ontgeesting, geestelijke aftakeling'. Het is een verzamelnaam voor ruim vijftig ziektes. Vormen van dementie zijn onder andere de ziekte van Alzheimer, vasculaire dementie, frontotemporale dementie en Lewy Body dementie. Bij dementie gaan steeds meer zenuwcellen in de hersenen of verbindingen tussen deze zenuwcellen kapot. Het geestelijk functioneren gaat steeds verder achteruit waardoor het uitvoeren van activiteiten van het dagelijks leven steeds moeilijker wordt. Langzaam maar zeker raakt men afhankelijk van de zorg van een mantelzorger. Deze zorgt voor een zieke partner of ouder omdat hij of zij een persoonlijke band met hem of haar heeft. Mantelzorg is intensieve zorg voor een langere tijd die onbetaald is.

Wij hebben 49 mensen geïnterviewd over hun ervaringen als mantelzorger van iemand met dementie. Zij zorgen of hebben gezorgd voor hun partner, (schoon)vader of moeder. Kies uit één van de thema's hieronder of bekijk de biografieën.

Wij gebruiken cookies op deze site om uw gebruikerservaring te verbeteren

Klik op "ik ga akkoord" om cookies toe te staan.