Doorgaan met leven

Kunnen mensen met dementie nog van het leven genieten? En wat maakt hun leven dan de moeite waard? In dit thema vertellen mensen met dementie dat het erg belangrijk is contact met anderen te hebben en dingen te ondernemen. Men vertelt dat ze zich goed voelen door zoveel mogelijk zelf doen en dat men kracht haalt uit vergelijking met lotgenoten. Ook put men plezier en steun uit bijvoorbeeld humor en geloof.

In dit thema leest u hoe de geïnterviewden met dementie proberen om te gaan. Tijdens de interviews werden verschillende manieren genoemd. De meeste mensen noemden 'acceptatie van de ziekte' en 'vechten' tegen dementie. Andere manieren die men noemt zijn het verbergen of afzwakken van de verschijnselen van dementie of vergeetachtigheid toeschrijven aan ouderdom en niet aan de dementie.

De meeste mensen beseffen heel goed dat de diagnose dementie een niet te winnen strijd betekent en dat het steeds erger gaat worden. Elke dag is meegenomen. Ze proberen zo veel mogelijk van het leven te genieten door positief in het leven te staan en de tijd die ze rest goed te benutten. Ze willen niet te veel stilstaan bij de negatieve kanten, proberen niet te piekeren over de toekomst en zoveel mogelijk genieten van het leven.

Mensen vertellen dat ze willen doorgaan met het leven zoals ze gewend waren, samen met hun partner, met de kinderen en hun vrienden. In dit thema leest u hoe men zich probeert aan te passen en waarom het zo belangrijk is om actief te blijven.

Wij gebruiken cookies op deze site om uw gebruikerservaring te verbeteren

Klik op "ik ga akkoord" om cookies toe te staan.