Vergeetachtigheid

Het woord 'vergeten' wordt vaak genoemd als het gaat over de verschijnselen van dementie. Op deze pagina leest u over verschillende ervaringen met 'vergeten', zoals vergeten van gebeurtenissen, vergeten van data en vergeten waar men mee bezig was. Ook leest u hoe men daar mee omgaat.

Vergeten dat je het al hebt verteld

De meeste mensen vergeten in een gesprek wat ze hebben verteld, waardoor men regelmatig een verhaal meerdere keren vertelt. Ook vergeten veel mensen dat ze iets eerder al hebben gevraagd.

Vergeten van een gebeurtenis

Sommige mensen hebben problemen met het zich herinneren van een gebeurtenis. Ans weet bijvoorbeeld niet meer van wie de taart is die ze op de dagopvang kreeg. Joke vergeet steeds hoeveel kleinkinderen ze heeft. Rien kan zich het feest rond hun gouden bruiloft niet herinneren. Hij kan er wel over vertellen, omdat zijn vrouw en kinderen hem meerdere keren over het feest hebben verteld.

Vergeten waar iets lag – spullen kwijt raken

Ook vertellen mensen dat ze vergeten waar iets in huis hoort te staan en waar ze iets hebben neergelegd. Vaak kunnen ze dingen niet meer terug vinden en raken spullen kwijt. Eén van de deelnemers ergert zich aan het zoek raken van zijn notitieblok, omdat daar juist belangrijke dingen op staan die hem houvast geven.

Vergeten van handelingen door afleiding

Er is ook een aantal mensen dat vergeet waar ze mee bezig zijn. Vaak komt dit voor als ze worden afgeleid door iets. Bijvoorbeeld, Janny loopt wel eens vaker voor hetzelfde naar de keuken. Door afdwalende gedachten wordt ze afgeleid en weet ze niet meer wat ze ging halen. Gerard geeft zijn hond aandacht en vergeet vervolgens wat hij aan het doen was.

Teksten niet kunnen onthouden

Ook vergeet een aantal mensen wat ze hebben gelezen, waardoor een krant of boek lezen moeilijk wordt. Sommige mensen vinden dit heel vervelend omdat ze daardoor bijvoorbeeld een hobby moeten loslaten. Anderen, zoals Rie, maken zich daar niet druk om.

Afspraken en andere data vergeten

Een aantal mensen vergeet afspraken of belangrijke data, zoals verjaardagen van de (klein)kinderen. De een gebruikt een kalender en de ander gebruikt een agenda om afspraken en andere belangrijke data niet te vergeten. Dat biedt soms houvast in het dagelijkse leven.

Vergeten is lastig en frustrerend

De meeste mensen vinden de vergeetachtigheid erg vervelend. Vooral in situaties met andere mensen vinden ze dit erg moeilijk. Als mensen merken dat ze iets zijn vergeten schamen ze zich daarvoor en ook als ze merken dat ze iets al eerder hebben verteld. Daarnaast vindt men het ook een vreemde gewaarwording dat het onthouden van dingen niet meer gaat zoals men altijd gewend was. De momenten zijn pijnlijk en roepen gevoelens van frustratie, irritatie en verdriet op. Een aantal mensen voelt zich dom als ze iets zijn vergeten. Sommige mensen hebben zelf geen last van de symptomen, ondanks dat ze wel weten dat ze dingen vergeten. Ze hebben er geen last van, omdat ze niet merken dat ze iets onjuist doen of vergeten. De één ervaart dit als lastig, zoals Gerard. Hij vindt het moeilijk dat hij zelf niet in de gaten heeft wat er met hem gaande is. Anderen maken zich er niet druk over. Janny heeft geen moeite met het vergeten, omdat ze het zelf niet merkt. Emmy heeft moeite met haar vergeetachtigheid, omdat ze steeds dingen vergeet. Nelly kon vaak lachen om de hallucinaties van haar zus. Zij zag dingen die er niet waren. Nelly heeft het omgekeerde en ziet juist veel dingen niet, en dat maakt haar soms erg kwaad.

Voorkomen van vergeten

De meeste mensen proberen in eerste instantie vergeetachtigheid te voorkomen. De een gebruikt een hulpmiddel zoals een agenda, en de ander leunt meer op zijn partner. Anderen worden meer alert op wat men zegt en doet. Toch is vergeetachtigheid vaak niet te voorkomen. Men merkt het zelf of wordt hier door andere mensen op gewezen. Uit de interviews blijkt dat men hier verschillend mee omgaat. Als Nelly er op gewezen wordt dat ze iets al eerder heeft gezegd, doet ze eerst als alsof ze daaraan twijfelt. Vervolgens zegt ze dat ze dat ook al dacht. Ans raadpleegt haar man als ze iets is vergeten. Ze vraagt bijvoorbeeld aan hem van wie de taart op de dagopvang was en probeert haar vergeetachtigheid naderhand bij de jarige goed te maken. Mevrouw Grootkop-Fremeijer zoekt beelden bij een woord om de herinneringen terug te krijgen. Mevrouw Haans-Heijen biedt direct haar excuses aan als ze merkt dat ze iets is vergeten.

Wij gebruiken cookies op deze site om uw gebruikerservaring te verbeteren

Klik op "ik ga akkoord" om cookies toe te staan.