Mevrouw Houtman wil geen euthanasie toepassen omdat het vrijwel onmogelijk is

dinsdag, 25 oktober, 2011

En ik weet niet of euthanasie dan nog in aanmerking komt. Waarschijnlijk niet. Dat, daar moet je echt, nee, ik heb dat ook al uitgezocht, ook al met de huisarts over gehad. En die zei van, nou, dat wordt een heel moeilijk verhaal bij dementerenden. Dat ze, op het moment dat ze het willen, niet meer, misschien niet meer het kunnen verwoorden en of dat ze te vroeg willen en dat kan dan ook niet. Ik weet het allemaal niet hoor, maar dat schijnt bij mensen met dementie vrij lastig te zijn. Of wel bijna onmogelijk. Ja.

En wat is uw afweging toen geweest?

Dat ik het gewoon zo laat. Ja.

En waarom?

Omdat ik denk van dat het zo ook wel goed is. Ik hoef niet, niet allerlei wegen nog te gaan behandelen of zo. Nee, dat, ik denk niet dat dat veel meer uitkomst biedt hoor. Ik denk van, dan kan ik beter gewoon de tijd, die ik nog heb, gewoon lekker genieten en leuke dingen doen. En nou, mijn kinderen helpen mij daar ook mee als ik ergens niet uitkom, met computers of weet ik veel wat toestanden, dan helpen ze mij, dus dan ja. Ja. En er zal een tijd komen, dat ook dat niet meer kan. Ja, dan is het zo. Ja.

Ja, mooi.

Ja, ik hoop dat het ook zo gaat gebeuren, zoals ik er nu over denk. Ja. Nee, maar ik, tuurlijk, ik ben ook wel verdrietig. Het zou raar zijn als ik lachend zei van nou, als ik over een half jaar dood maakt me niks uit hoor, nee.