Thuis blijven of 'gedwongen' verhuizen

De meeste mensen beseffen dat het steeds slechter met hen zal gaan en dat thuis blijven wonen steeds moeilijker zal worden. Op deze pagina leest u welke gedachten en gevoelens men heeft over thuis blijven wonen of verhuizen naar een verzorgingstehuis.

Thuis blijven wonen

De meeste mensen hopen zo lang mogelijk thuis te kunnen blijven wonen in het eigen huis. Sommige mensen wonen in een huis waar ze hun hele leven al hebben gewoond, waar ze veel aan hebben verbouwd en waar ze erg aan gehecht zijn. Het is de plek waar ze alles weten te vinden, waar ze zich op hun gemak voelen en waar ze vaak veel herinneringen hebben. Om dit vol te houden is het voor sommige mensen belangrijk om de huishouding te kunnen blijven doen. De inzet van huishoudelijke hulp geeft hen de mogelijkheid om langer thuis te kunnen blijven wonen. Anderen schakelen naast huishoudelijke hulp ook de hulp in van andere zorgprofessionals, zoals een casemanager. Ondanks de inzet van hulp om thuis te kunnen blijven wonen blijft voor sommigen de angst te moeten verhuizen. De heer Klaassen heeft de hoop nog lang in het huis te kunnen blijven wonen, maar zijn partner wil graag naar een veiligere omgeving. Een aantal mensen die afgelegen wonen maken zich zorgen dat de partner ziek wordt en dat ze niet gemakkelijk een beroep kunnen doen op buren omdat zij te ver weg wonen.

Gevoelens over verhuizen

Verhuizen komt soms aan de orde doordat de eigen gezondheid slechter wordt, soms ook omdat de gezondheid van de partner achter uitgaat. Dat is vaak een zwaardere reden dan wanneer de eigen gezondheid achteruit gaat. Men wil liever niet verhuizen maar toch weet men dat de stap naar een 'verpleeghuis' of 'verzorgingshuis' op den duur niet tegen te houden is en wellicht het beste is. Sommigen vinden dit een angstig idee. Bij anderen komt de gedachte om weg te gaan uit hun oude huis hard aan en dat maakt hun droevig. Weer anderen maken zich er niet druk over, zoals Janny.

Redenen om te verhuizen

Mensen hebben verschillende redenen om uiteindelijk naar een verzorgingstehuis te willen gaan. Een aantal kent situaties waarbij de partner geen eigen leven meer had vanwege de dementie of er bijna aan onderdoor ging. Dit willen zij voorkomen en zij kiezen er daarom voor om te zijner tijd naar een verzorgingstehuis te gaan als de situatie voor de partner te belastend wordt. Herman is naar een zorgboerderij verhuisd, omdat het te zwaar werd. Anderen willen naar een verzorgingstehuis, omdat het hen gerust stelt. De aanwezige zorg(professionals) en (sociale) activiteiten bieden steun en zekerheid. Mevrouw Greup vertelt dat ze zich alleen en onzeker voelt als haar man even weg is. Zij wil graag naar een verzorgingstehuis om van de zorg, steun en zekerheid te genieten. Echter, haar partner heeft hier moeite mee, omdat hij dit als het einde van hun leven in hun oude huis ziet.

Wij gebruiken cookies op deze site om uw gebruikerservaring te verbeteren

Klik op "ik ga akkoord" om cookies toe te staan.