Steef

Geslacht:
Man
Leeftijd:
77 jaar
Diagnose:
Ziekte van Alzheimer
Datum interview:
dinsdag, 24 januari, 2012

Achtergrond:

Steef is getrouwd en heeft drie volwassen kinderen van 50, 49 en 41 jaar. Hij is eigenaar geweest van een elektronicawinkel en is daar in 2001 mee gestopt vanwege de ziekte van Alzheimer.

Korte samenvatting:

In 2001 is bij Steef de ziekte van Alzheimer gediagnosticeerd. Sindsdien probeert hij zijn geheugen op allerlei manieren 'wakker te houden'. Hij houdt zich aan het medicijngebruik, hij puzzelt, hij luistert naar klassieke muziek en hij probeert zich altijd te focussen op hetgeen hij is vergeten. Het ziekteproces verloopt zo langzaam dat zijn dokter hem een "wonder" noemt.

Meer

Ongeveer tien jaar geleden merkte Steef tijdens zijn werk in zijn elektronica winkel dat er iets met hem aan de hand was. Hij is naar zijn huisarts gegaan die in eerste instantie aan overspannenheid dacht. Een jaar later ging Steef ergens naar toe, maar kon de weg niet meer vinden. Hij is vervolgens opnieuw naar de huisarts gegaan die hem doorverwees naar het ziekenhuis. Daar kreeg hij te horen dat hij de ziekte van Alzheimer had. Vanaf dat moment doen Steef en zijn vrouw er alles aan om de ziekte te remmen.

Steef probeert zich altijd te focussen op hetgeen hij is vergeten. En in de meeste gevallen herinnert hij het zich dan weer. Daarnaast puzzelt hij en luistert hij graag naar klassieke muziek. Klassieke muziek geeft hem een rustig gevoel. Ook heeft hij het idee dat de medicijnen die de ziekte moeten remmen erg goed werken. Naast deze activiteiten denkt hij dat een positieve instelling ook erg belangrijk is. Hij staat positief in het leven, hij heeft de ziekte aanvaard en hij probeert overal oplossingen voor te vinden.

In het dagelijkse leven gaat hij graag naar de biljartclub. Hij heeft tien jaar geleden direct aan de clubleden verteld dat hij de ziekte van Alzheimer had en dat werd goed ontvangen. Ze houden altijd rekening met hem, waardoor hij nog steeds elke dag met veel plezier naar de club gaat. Een andere hobby is fietsen door de bossen. Het is voorgekomen dat hij verdwaalde, maar dit weerhoudt hem er niet van om weer op de fiets te stappen. Dat komt omdat hij verschillende manieren heeft gevonden om de weg altijd terug te vinden. Hij vraagt aan mensen waar hij langs moet of hij blijft fietsen tot hij de drie kerktorens ziet, waardoor hij zich kan oriënteren.

Zijn vrouw is zijn grote steun en toeverlaat. De band tussen hun is sterker geworden. Hij maakt zich ook wel eens zorgen over de toekomst, want wat gebeurt er als zij wegvalt of wat blijft er van mij over als de ziekte verergerd? Deze negatieve gedachtes zet hij dan snel op de achtergrond, want hij wil van elke dag genieten.

All ervaringen van Steef