De heer Janssen

Geslacht:
Man
Leeftijd:
82 jaar
Diagnose:
Ziekte van Alzheimer
Datum interview:
dinsdag, 22 mei, 2012

Achtergrond:

De heer Janssen is 82 jaar, getrouwd en heeft twee kinderen. Hij heeft tot zijn prepensioen gewerkt als exportmanager bij een internationaal bedrijf.

Korte samenvatting:

Na een hersenscan in 2010 heeft de heer Janssen te horen gekregen dat hij de ziekte van Alzheimer heeft. Daarbij werd verteld dat er in het hersengedeelte van de spraak veranderingen konden optreden. Het vinden van woorden of uitleg geven zouden steeds moeilijker worden. Dit was een zware klap, omdat de heer Janssen altijd met zijn stem heeft gewerkt. Samen met zijn vrouw streeft hij ernaar om te genieten van het verleden en het heden accepteren.

Meer

Na een hersenscan in 2010 heeft de heer Janssen te horen gekregen dat hij de ziekte van Alzheimer heeft. Daarbij werd verteld dat er in het hersengedeelte waar de spraak aangestuurd wordt veranderingen konden optreden. Het vinden van woorden of uitleg geven zouden steeds moeilijker worden. Dit was een zware klap, omdat de heer Janssen altijd met zijn stem heeft gewerkt. In het begin maakte dit hem boos, want waarom moest hem dit nu overkomen?

De heer Janssen ondervindt voornamelijk problemen in gesprekken, waarin hij woorden verdraaid of niet op woorden kan komen. Dit zijn vervelende momenten, omdat anderen dan kunnen denken dat er iets met hem aan de hand is en daar wordt je onzeker van volgens hem. De beperkingen die de ziekte met zich meebrengt ziet hij als verlies van macht over je eigen lichaam. Soms voelt hij irritaties als iets niet wil, maar dit wil hij niet afreageren op zijn omgeving. Het 'zonnetje in huis zijn' is juist zo belangrijk.

De heer Janssen en zijn vrouw zijn altijd open geweest over de diagnose richting familie en vrienden. De diagnose is erg goed ontvangen door hen. Volgens de heer Janssen accepteert zijn omgeving zijn ziekte, omdat men meer mensen kent met deze ziekte. De enige vervelende ervaring had hij met een specialist in het ziekenhuis. Deze luisterde niet naar hem, waardoor hij zich letterlijk in de kou voelde staan met al zijn vragen. Het waren vooral vragen over het verloop van de ziekte waar hij geen informatie over kreeg. Gelukkig heeft een kennis nader uitleg gegeven, waardoor hij gerustgesteld is.

De heer Janssen denkt vaak na over wat er nu precies gebeurt in zijn hoofd. Het is een continue zoektocht naar welke pijntjes wel en welke niet door de ziekte van Alzheimer worden veroorzaakt. Uiteindelijk weet je het niet en ook de specialisten kunnen er geen antwoord op geven. Volgens de heer Janssen is de ziekte van Alzheimer een ziekte waarbij je niet weet wanneer wat gaat komen. Dat is het nare ervan: er is veel onzekerheid.

Zijn vrouw is zijn grote steun en zij brengt verlichting in de beperkingen die hij ervaart. Bijvoorbeeld, door samen naar buiten te gaan, omdat hij dat alleen niet kan. Zij fungeert voor een deel als zijn geheugen. Soms brengt dit gemakzucht mee en vraagt hij ergens niet naar als hij het niet meer weet. Hij ziet de toekomst positief in, zoals het nu gaat. Iets wat hij en zijn vrouw nastreven is om te genieten van het verleden en het heden te accepteren. Door niet teveel te vechten bespaar je energie en kun je langer genieten van de toekomst. Hij denkt niet over morgen, de toekomst. Je weet immers niet wat de volgende fase brengt.

All ervaringen van De heer Janssen