Thea

Geslacht:
Vrouw
Leeftijd:
62 jaar
Datum interview:
maandag, 30 september, 2019

 

Achtergrond:

Thea (62) woont samen met haar man en heeft drie zonen. Ze is mantelzorger voor haar zus, haar moeder en haar schoonmoeder. De zus van Thea heeft longkanker. Haar moeder en schoonmoeder zijn allebei op hoge leeftijd en hebben ouderdomsklachten. Thea werkt gemiddeld 24 uur per week als verzorgende IG. 

Korte samenvatting:

Thea is mantelzorger voor zowel haar zus, haar moeder als schoonmoeder. De zus van Thea heeft sinds enkele maanden longkanker. Omdat de zus van Thea geen partner meer heeft, helpt Thea haar met praktische zaken en met verzorgende zaken als dat nodig is. Ze doet dit samen met haar nicht. De moeder en schoonmoeder van Thea hebben allebei ouderdomsklachten en Thea biedt hen voornamelijk praktische ondersteuning. Ze is werkzaam als verzorgende IG in een woning voor mensen met dementie. Thea heeft haar thuissituatie alleen met haar leidinggevende gedeeld. Ze ervaart dat het lastig is om voor mantelzorgtaken vrij te krijgen bij acute situaties. Thea vindt het voor zichzelf als mantelzorger belangrijk om ontspanning te zoeken in dingen waar ze niet al te veel bij na hoeft te denken. 

Meer

 

Thea heeft drie zonen en is mantelzorger van haar moeder en schoonmoeder, die allebei ouderdomsklachten hebben. Ze is mantelzorger voor haar schoonmoeder geworden nadat haar schoonvader overleden is en haar schoonmoeder vooral bij regeltaken ondersteuning nodig had. Daarnaast zorgt ze voor haar moeder, die thuiszorg krijgt en naar een zorgboerderij gaat. Sinds enkele maanden is Thea ook mantelzorger voor haar zus, die de diagnose longkanker heeft en geen partner meer heeft. Bij haar zus betreft de mantelzorg meestal praktische ondersteuning, maar soms biedt ze ook (hulp bij) de lichamelijke verzorging. Ook ondersteunt ze haar zus emotioneel, door haar vragen te beantwoorden en haar gerust te stellen. Ze doet dit samen met haar nicht. Thea gaat vaak mee naar zorgafspraken van haar moeder, schoonmoeder en zus.

De reden dat Thea mantelzorger is geworden is dat ze vindt dat je er als kinderen altijd voor je moeder moet zijn. Haar zus hielp altijd met de ondersteuning aan haar moeder, maar sinds haar zus de diagnose longkanker heeft gekregen is ze daarmee gestopt. De man van Thea helpt haar wel bij haar zorgtaken. De tijd die ze kwijt is aan het mantelzorgen valt niet geheel te voorspellen; deze is sterk wisselend.

Thea werkt als verzorgende IG in een woning voor mensen met dementie. Ze vindt werken fijn omdat ze op haar werk het mantelzorgen achter zich kan laten. Ook haalt ze energie uit het contact met de bewoners. Haar thuissituatie deelt ze niet snel op het werk, omdat ze vindt dat het daar niet thuishoort. Thea heeft haar situatie wel gedeeld met haar leidinggevende, maar deze was daar in eerste instantie niet in geïnteresseerd. Ook heeft ze meegemaakt dat ze na een periode van ziekte weer rustig aan moest beginnen, maar dat haar leidinggevende ervan uit ging dat ze wel volledig kon meedraaien. Wat Thea vooral moeilijk vindt aan het combineren van werk en mantelzorg zijn de acute situaties. Op zulke momenten is het heel lastig om vrij te krijgen.  

Het contact met instanties is voor Thea als mantelzorger soms lastig en frustrerend. Ze heeft regelmatig het gevoel tussen wal en schip te vallen en moet continu achter instanties aan zitten om te voorkomen dat ze vergoedingen misloopt. De mantelzorg levert haar soms veel stress op. Daarom krijgt Thea hulp van de praktijkondersteuner van de huisarts. Daar kan ze haar verhaal kwijt en krijgt ze tips om met haar complexe mantelzorgsituatie om te gaan.

Thea geeft andere mantelzorgers het advies ontspanning te zoeken in dingen waarbij je niet al te veel hoeft na te denken, zoals het bezoeken van een tuincentrum of creatief bezig zijn. 

All ervaringen van Thea