Mevrouw van Driessel

Geslacht:
Vrouw
Leeftijd:
78 jaar
Diagnose:
Combinatie Alzheimer en vasculaire dementie
Datum interview:
vrijdag, 7 oktober, 2011

Achtergrond:

Mevrouw van Driessel heeft uit haar eerste huwelijk vijf kinderen en is later hertrouwd met haar huidige partner. Samen met hem woont ze in een dorp. Tot de geboorte van haar eerste kind heeft ze gewerkt als wetenschappelijk medewerkster.

Korte samenvatting:

In 2010 is na onderzoek in het ziekenhuis de diagnose Vasculaire dementie in combinatie met de ziekte van Alzheimer gesteld.

Meer

In 2011 is bij mevrouw van Driessel de ziekte Vasculaire dementie in combinatie met de ziekte van Alzheimer vastgesteld. In het interview komt naar voren dat ze het lastig vindt om haar ziekte te accepteren. Vroeger deed ze altijd wat ze graag wilde, maar dat kan nu niet meer. Ze heeft het gevoel de ziekte 'te moeten' accepteren, maar dat is moeilijk voor haar. Ze is zich ervan bewust dat de ziekte niet te genezen is en dit maakt haar soms boos. Volgens haar wordt je door de ziekte gedwongen om van het leven 'weg te lopen'.

Als gevolg van de ziekte is ze samen met haar man meer teruggetrokken gaan leven. Dit omdat ze het gevoel heeft dat andere mensen naar haar kijken vanwege haar ziekte en omdat ze zelf het idee heeft niet meer bij de 'normale' mensen te horen. Toch probeert zich zo normaal mogelijk te gedragen in de omgang met andere mensen.

Mevrouw van Driessel geeft aan op moeilijke momenten kracht uit herinneringen aan haar moeder te halen die waarschijnlijk ook dementie had. De woorden 'doorzetten' en 'aanpakken' geven haar op die momenten steun om weer verder te gaan. Daarnaast heeft ze veel steun aan haar man, die de ziekte volgens haar wel accepteert. Samen met hem staat ze positief in het leven. Ze geniet volop van haar kinderen en kleinkinderen, omdat die gezelligheid en vrolijkheid met zich mee brengen.

All ervaringen van Mevrouw van Driessel