Levensmotto’s

Hier leest u over de levensmotto's van mensen met dementie. In deze motto's klinkt door hoe voor hen in deze levensfase met dementie het goede leven er uit hoort te zien en wat zij van wezenlijk belang vinden.

Levensmotto’s

"Als ik het half kan, probeer ik het heel."

Wat maakt dat mensen doorgaan in moeilijke omstandigheden? Om dit te beschrijven maken mensen vaak gebruik van beelden. Deze beelden vatten samen waar het leven om draait, of hoe je je in elk geval een weg kunt banen door het leven. Voorbeelden hiervan zijn 'de zon schijnt ook voor mij', 'kop d'r veur', 'de zon gaat altijd weer op', 'pluk de dag' of 'nooit opgeven'. Het vermogen om in verhalen en met beelden te vertellen verandert door de dementie.

Over het algemeen gebruiken mensen beelden om iets over zichzelf te vertellen wanneer ze verhalend vertellen. Precies dat, samenhangend een wat langer verhaal vertellen, wordt lastiger met dementie. In veel interviews worstelen mensen daarmee. Dat maakt inzichtelijk dat beelden/verbeelding wat verder weg komen te liggen of ook verdwijnen uit de interviews. Met het verdwijnen van verbeeldingsmogelijkheden kunnen mensen soms lastiger uitdrukken wat voor hen van waarde is. Juist omdat dat nauw luistert. Meer bekende, algemene korte beelden worden wel verwoord.

 

 

Wij gebruiken cookies op deze site om uw gebruikerservaring te verbeteren

Klik op "ik ga akkoord" om cookies toe te staan.