Liesbeth vindt het prettig om met haar vader mee te gaan naar een kerkdienst

dinsdag, 24 april, 2012

Je zei net al dat je zelf hervormd bent en dat je ook wel eens met je vader uit de Bijbel leest of een psalm zingt. In hoeverre speelt het geloof een rol bij het omgaan met de dementie of de Alzheimer?

Ja, nou ja, ik ging in de eerste instantie met hem mee, voor hem natuurlijk. Maar dat is natuurlijk nu al wel vier jaar of zo, dat ik iedere keer met hem meega naar een. Nu heb ik gezegd, heb ik gemerkt dat het, dat ik er zelf ook best wel veel weer aan heb. Aan het geloof en aan de diensten daar. Dus ik vind het wel prettig, ik vind het wel fijn. Ik haal er wel dingen uit, ik haal er wel wat uit, zeg maar. Wel bepaalde troost of.

Kan je wat meer uitleggen wat je daarmee bedoelt?

Ja, het ligt er gewoon aan welke dominee, soms dan spreekt zo'n preek me aan. Het is ook niet echt lang, het zijn diensten van drie kwartier, maar dat vind ik wel tof, zeg maar. En dan wat die dominee, soms wat die dominee dan, waar hij het dan over heb, [-] ik kan nou even niet iets specifieks zeggen -, maar dan spreekt het me wel aan. En ik ben ook natuurlijk zo opgevoed, dus ik ken ook wel die, ik vind het wel fijn eigenlijk wel weer.

En wat maakt dat fijn?

Ehm, ja, bepaalde rust zeg maar. [-] Ja, moeilijk te zeggen, dat weet ik niet.

En het helpt je ook in het omgaan met de ziekte van je vader?

Ja, ik denk het wel. Het geeft nog wel een bepaalde steun. Het hoort ook iets bij hem dus daardoor voel ik ook die band met hem. Het is iets van hem ook, dus. [-] Nou en hij vind het ook fijn voor mij denk ik, dus. Mijn vader vindt het ook wel fijn dat ik dat weer doe, denk ik. Alhoewel hij dat nooit heb gezegd maar, ja denk ik[-].