De gedachte aan een opname in het verpleeghuis helpt Toon om het vol te houden

donderdag, 26 januari, 2012

En wat helpt u om het vol te kunnen houden?

[-]Dan kom ik weer terug op hetgeen wat ik meegemaakt heb met mijn moeder, wat ik daar gezien heb, dat wil ik niet. Dat beeld dat blijft, dat is, dat wil ik niet.

Nee. Dus u doet alles om dat te voorkomen.

Om dat te voorkomen. Ik wil niet zeggen dat het er nooit van komt, maar ik wil wel alles doen om dat te voorkomen.

En, hoe kunt u dat voorkomen, ja door het zoveel mogelijk zelf te doen, maar wat helpt u, want op een gegeven moment, het wordt steeds zwaarder hè, die berg op. En hoe, wat kan u helpen om die top waar dat u het over had zo laat mogelijk te bereiken?

Door zelf zo fysiek mogelijk te blijven, en jezelf niet denk ik zo veel druk op te leggen. Dat je dus voor de top afhaakt. Dus je moet gewoon je beperkingen kennen, en ja, ik denk dat je het dan heel lang vol kunt houden.

En wat bedoelt u met, u zelf niet, geen, niet te veel druk opleggen?

Niet te veel willen. Niet te veel willen want dat kan ik wel, dat kan ik zelf, dat kan ik zelf. Ik kan het ook zelf, maar als ik het rustig aan doen, kan ik het zelf. Dan kun je het heel lang volhouden hè. Ik heb het geleerd van bergwandelingen maken, rustig naar boven lopen. Dan kom je boven hè, rustig blijven, geen gekke dingen doen. Dan kun je het heel lang volhouden.