Dagelijks leven

In dit thema wordt de impact van post-COVID op het dagelijks leven van de deelnemers beschreven. Daarbij vertellen deelnemers over hoe hun leven veranderd is en over de impact op het kunnen doen van het huishouden en het uitoefenen van hobby’s.

Een veranderd leven

Over het algemeen geven deelnemers aan dat post-COVID een grote impact heeft op hun leven. Veel deelnemers vertellen dat ze goede en slechte dagen hebben. Dat hangt vaak af van hoeveel ze ondernemen op een dag of in een week. Deelnemers vertellen ook over hoe ze alles moeten plannen, rekening moeten houden met niet te veel doen en voldoende rust moeten nemen. Veel deelnemers vertellen daar moeite mee te hebben. Hierdoor wisselt het per dag hoe het met hen gaat. Enkele deelnemers vertellen dat ze hun zelfstandigheid kwijt zijn, omdat ze veel hulp nodig hebben van hun partner of familie. Bijvoorbeeld met gewone dagelijkse bezigheden in huis, zoals wassen, eten, aankleden, schoonmaken, maar ook met het huis uit komen. Enkele deelnemers vertellen bijvoorbeeld niet meer goed of lang auto te kunnen rijden en daardoor meer afhankelijk zijn geworden van anderen.  

Huishouden

Deelnemers vertellen dat post-COVID een grote impact heeft op het kunnen doen van het huishouden. Over het algemeen vertellen deelnemers niet voldoende energie te hebben om veel te doen in het huishouden. Daarnaast benoemen deelnemers dat ze moeten kiezen tussen activiteiten, zoals eten maken of douchen, omdat ze niet genoeg energie hebben voor alle activiteiten. Ook cognitieve problemen, dingen vergeten of niet goed kunnen plannen of overzicht houden, is voor deelnemers van invloed op het kunnen doen van het huishoudelijke activiteiten. 

Hobby's en vrijetijdsbesteding

Meerdere deelnemers vertellen dat post-COVID ervoor zorgt dat ze hun hobby’s niet of minder goed kunnen uitoefenen, doordat ze er fysiek niet toe in staat zijn of omdat ze de prikkels niet aankunnen. Maria vertelt bijvoorbeeld: “In m’n vrije tijd hou ik van dingen als pianospelen, maar ik kon het gewoon niet aan qua prikkels en qua beweging met m’n arm was het ook te zwaar”. Willemijn vertelt dat het lastig is dat ze alle dingen die altijd een uitlaatklep voor haar waren, zoals sporten of vrienden zien, niet meer kan doen.

 

Wij gebruiken cookies op deze site om uw gebruikerservaring te verbeteren

Klik op "ik ga akkoord" om cookies toe te staan.