Klachten post-COVID

Hier beschrijven we de ervaren klachten van mensen waarbij de klachten aanhouden (langer dan drie maanden) nadat ze besmet raakten met het coronavirus. Dit thema geeft een omschrijving van post COVID door de patiënt en de range van verschillende klachten die mensen met post COVID ervaren. Voor informatie over de klachten die deelnemers ervaarden direct na besmetting zie het thema ‘Corona besmetting en COVID-19’.

Omschrijving post-COVID vanuit patiënt

De deelnemers hebben verschillende ervaringen met het hebben van klachten een tijd (langer dan drie maanden) nadat ze COVID-19 hadden. Het is vaak lastig precies onder woorden te brengen wat het is en hoe het voelt. Het is een totaalbeeld van verschillende en meerdere klachten met grote impact op het dagelijks leven. 

Mensen ervaren klachten op verschillende gebieden, met een variatie in verloop en met in alle gevallen een grote invloed op het leven. Mensen zijn beperkt en ervaren een lichamelijke en geestelijke ontregeling welke moeilijk onder woorden te brengen is. Het is alomvattend en levens veranderend. Patiënten gebruiken woorden in de omschrijving als ontregeling, verstoring, disregulatie, een combinatie van heel veel blijvende klachten, iets wat in je hele lijf zit en wat resulteert in grote beperkingen in het dagelijks leven. 

Deelnemers geven aan dat er aandoeningen zijn die mogelijk vergelijkbaar kunnen zijn, of waar mensen tegen dezelfde problematiek aan lopen. Genoemd worden ME, CVS, Lyme, burn-out en depressieve klachten. Er worden raakvlakken herkend, maar er worden ook verschillen aangegeven, zoals dat de klachten niet werk-gerelateerd zijn en anders aanvoelen dan bij een burn-out of depressie.

Klachten post-COVID

De deelnemers met post COVID omschrijven veel verschillende klachten. Ze omvatten:

 

Extreme vermoeidheid, concentratieproblemen, geheugen problematiek, hersenmist, overprikkeling, woordvindingsproblemen, emotionele afvlakking, verandering van karakter, hoofdpijn,

ademhalingsproblemen, benauwdheid, druk/ band op de borst, droge keel, hyperventilatie, hoge hartslag, gewichtsverlies, duizeligheid, darmklachten, maagklachten, 

misselijkheid, problemen met temperatuur reguleren,verminderde conditie, motorische onhandig, doof gevoel handen en voeten, gewrichtspijn, haaruitval, hartkloppingen,

heesheid, hoesten, koorts, zenuwpijn, ontstekingen, oorsuizen, spierpijn, zware benen, kramp, onrustige benen, slaapproblemen, smaak en of geur verandering. 


Veel van de deelnemers noemen meerdere verschillende klachten waar ze tegelijkertijd last van hebben. De meest genoemde klachten zijn vermoeidheid, benauwdheid, concentratieproblemen, geheugenproblemen, en verhoogde prikkelgevoeligheid. Het is lastig om de verschillende symptomen te duiden. Het is wel duidelijk dat de klachten een grote impact hebben op het leven van de deelnemers. Zie voor meer informatie over impact het thema ‘Impact’.

Wij gebruiken cookies op deze site om uw gebruikerservaring te verbeteren

Klik op "ik ga akkoord" om cookies toe te staan.