Resultaten van de eerste tien interviews

Voor dit eerste fase onderzoek zijn tien mensen geïnterviewd over wat het voor hen betekent om te leven met diabetes type 2. Enkele resultaten zijn beschreven in een aantal korte thematische samenvattingen en geven een eerste indruk van het leven met deze chronische ziekte. De deelnemers hebben hun persoonlijke ervaringen verteld, waarvan u gedeeltes kunt u zien en horen op deze website. U kunt de thematische samenvattingen van dit eerste fase onderzoek lezen of de biografieën bekijken.

Het ontdekken van diabetes type 2 wordt verschillend ervaren. Sommigen herkenden de signalen, zoals dorst, gewichtsverlies, veel en vaak plassen, en slechter zien - anderen niet. In dit thema vindt u meer informatie over welke signalen de geïnterviewden ervoeren en hoe de diagnose diabetes type 2 bij hen gesteld werd.

Volgens de geïnterviewden is er geen eenduidige oorzaak voor het ontstaan van diabetes type 2. In dit thema vindt u meer informatie over mogelijke oorzaken, zoals ongezonde leefstijl, erfelijkheid, stress, werkdruk en de overgang.

Hier leest u hoe de geïnterviewden syptomen van diabetes type 2 ervaren en hoe zij daar mee omgaan. Het meest voorkomende symptoom is een te hoge bloedsuikerpsiegel (hyperglykemie, hyper). Maar ook een te lage bloedsuikerspiegel (hypoglykemie, hypo) komt regelmatig voor.

Het krijgen van diabetes type 2 heeft gevolgen voor het leven van de geïnterviewden. Ze komen in het medische circuit, moeten medicijnen slikken en moeten hun leefstijl aanpassen. Deze veranderingen worden niet altijd negatief ervaren. Er is ook een positieve kant. In dit thema leest u welke gevolgen van diabetes geïnterviewden ervaren in hun leven, zowel positief als negatief.

In dit thema vindt u meer informatie over hoe de geïnterviewden hun bloedsuikerwaarden, en daarmee hun diabetes, onder controle proberen te houden, bijvoorbeeld door het aanpassen van de leefstijl.

Meer informatie over hoe de geïnterviewden omgaan met diabetes en de sociale omgeving vindt u in dit thema. Sommigen zijn naar hun familie, vrienden en collega's open over hun diabetes; anderen niet. 

Hier vindt u adviezen die de geïnterviewden hebben voor anderen mensen met diabetes type 2.

Wij gebruiken cookies op deze site om uw gebruikerservaring te verbeteren

Klik op "ik ga akkoord" om cookies toe te staan.