Joke S. beschouwt haar man als haar grote zoon

vrijdag, 21 oktober, 2011

En als ik met mijn man speel als een klein kind. Als ik hem zo behandel maar wel met het oogpunt van, je bent eigenlijk een jongen van een jaar of acht of geef het een naa-, een nummer. Dan kan ik veel meer met je bereiken. Dus daarom heb ik hem ook heel lang hier in huis kunnen houden.

Maar hoe was het dan voor u dat u uw man, waar u gewoon een relatie mee hebt, of had, en dat hij dan opeens, dat u hem moet benaderen als een kind van acht?

Ja. Ja, dat is heel vreemd, en dat gaat gewoon in een automatisme. Dat je opeens ziet van, ik kan hem beter behandelen als een kind want hij doet allemaal kinderdingetjes en dan ga je wel eens met je vingertje zo staan. En dan zie je dat het effect heeft. Maar anders dan loop je tegen een gefrustreerd [-], word jij gefrustreerd omdat je ziet van, wat doet hij achterlijk, want dan ga je het daarop gooien. Maar als je dus duidelijk gaat zien, je doet net als een kind, dan kan je ermee gaan spelen. En dat is wel van, je neemt een taak opeens van, je bent een moeder over je eigen man heen. Dat is heel vreemd, maar het werkt. Dus het heeft effect. Dus zo moet ik dus verder gaan. Ja, en dat gaat vanzelf op een gegeven moment.

Hij was mijn zoon. Ik heb geen zoons. Ik had een zoon en [-]. Maar, het was mijn man. Maar af en toe moest ik hem dus als een zoon behandelen. Vroeger niet, maar ja, dat werd dus wel de tijd en ik had het wel altijd over mijn man. Want het gevoel is er nu nog steeds, het is mijn man, maar het is m'n zoon. Hij is nu nog steeds aanhankelijk van me en afhankelijk van me en je krijgt ook de liefde van een zoon naar de moeder toe. Die liefde voel je ook. Maar de realiteit is, hij is mijn man. Maar als je dat zo gaat zien en zo hebt geaccepteerd. Aan de ene kant is het m'n zoon maar het is m'n man, dan kan je er ook met plezier mee omgaan. Want van m'n man wil ik veel meer, verwacht ik veel meer, mijn man moet een krachtige man zijn. Nee, maar dat is hij niet meer. Dat is de realiteit. En hij gedraagt zich als een zoon, als een kind. Dus ik heb nooit een zoon gehad, dus nou, dan ben jij voor mij m'n zoon en m'n man tegelijk? En dan kan je dat ook heerlijk in je hart sluiten van, ja, ja. Twee dingen in één heb ik nou. [lacht] En ik, daarom kan ik er ook van genieten. Daarom heb ik ook geen frustraties van hem, omdat ik van hem hou. Weet je wel, want dan ga je dat krijgen, omdat ik van hem hou, of kan je dit niet. Nee, ik heb geen frustr- , ik geniet van hem. Ik ga er naar toe en ik kan alleen maar genieten. Hij is, als ik er ben dan springt hij z'n bed uit en hij staat meteen me helemaal te omarmen. Nou, zalig. Zalig. En haar ook. Wordt door hem omarmd en helemaal gekust. Het zijn niet de kussen die je vroeger van je man had, je krijgt gewoon je kinderkussen, van je zoon.