De vrouw van Winfried heeft moeite met het begrijpen van taal

dinsdag, 31 januari, 2012

Inmiddels is het zover achteruit gegaan, dat ze bijna niet meer kan praten. Alsof ze is vergeten, wat ze wilde vertellen. Of ze kan de woorden niet vinden. Basisvaardigheden zijn bijna allemaal verdwenen. Lezen werd al moeilijk na anderhalf jaar ongeveer, twee jaar misschien wel. Het lezen in de zin van begrijpend lezen, ze kan nog wel lezen, maar het verhaal komt niet meer binnen. Dat betekent dat televisie kijken ook al een probleem wordt. Zeker als het ondertiteld is, want de snelheid komt ook niet meer binnen. Ook als het in het Nederlands is, je kunt het verhaal ook niet meer volgen, wat er verteld wordt. Dus dat boeit allemaal niet meer.

Het was een enthousiaste computergebruiker. Surfen op internet en allerlei dingen zien en volgen en bekijken en dat kan niet meer. Mailen sinds een half jaar lukt ook niet meer. Dus de contacten onderhouden, dat lukt ook niet meer. Kan ze niet meer. Eerst kon ze de woorden niet vinden, maar had ze het beeld nog wel. Maar nu is het beeld vaak helemaal kwijt of ze zegt hele andere dingen en komt daar helemaal niet meer uit. En wat heel bijzonder is, ze speelde vroeger op hoog niveau blokfluit. Vanaf haar jeugd eigenlijk, conservatorium had ze bijna gedaan. En noten lezen, dat gaat al twee jaar niet meer. Dat is ook een of andere rekentruc of zo in je hoofd. Een mooi klassiek stuk spelen of zo, dat lukt niet meer. Maar gewoon liedjes, dingen die in je hoofd zitten, die zitten er allemaal nog in blijkbaar. Dus ze kan nog wel heel aardig blokfluit spelen. Dus we hebben een man gevonden, die heel muzikaal is. Geen muziekleraar, want ze kan toch niks meer leren. Je kunt haar niet een nieuw stuk meer leren. Maar die komt hier dan een keer in de week om samen met haar blokfluit te spelen. Nou, hij een blokfluit, zij een blokfluit, alles wat hij speelt, speelt ze zo mee. Helemaal geen enkel probleem. En dat vindt ze heerlijk, daar kan ze natuurlijk echt van genieten. En ze hebben een soort lijst gemaakt met alle liedjes, die ze dan nog kan spelen. Dus dan zit ze ook in haar eentje, dan begint ze te spelen. En dat is fantastisch eigenlijk, want het is natuurlijk een hele ingewikkelde vingerzetting en zo.

Nou, dat soort vaardigheden blijken er wel in te zitten. Terwijl als je haar, als hij haar een vingerzetting wil uitleggen van, goh, dat kan ook op een andere manier of zo. Ik weet niet hoe het allemaal werkt, want ik speel zelf niet. Dat komt helemaal niet door. Dan zit ze je echt aan te kijken van, waar heb je het nou in godsnaam over. Maar als hij iets speelt, speelt ze het zo na. Dus dat is heel bijzonder.