Gerda S. heeft twee ideeën om de zorg voor mensen met dementie te verbeteren

vrijdag, 23 september, 2011

Dus ik had ook bedacht van nou, al die kinderen die nu geen stageplekken kunnen krijgen op die MBO opleidingen, die mogen van mij allemaal stage gaan lopen in een bejaardentehuis, mogen ze individueel een bejaarde bezoeken. Dat vinden die bejaarden prachtig, want die krijgen helemaal geen aandacht, die worden gewoon weggeparkeerd in een keuken, of een wc, of een douche, of weet ik veel.

En dan ga je gewoon gezellig een beetje praten, en dan kun je altijd nog kijken of je iets anders gezelligs samen kan doen, liedjes zingen, boekjes bekijken, wandelingetje maken, weet ik veel. En dan kunnen die kinderen met hun stagebegeleiding en mij erbij kijken wat ze ervan vonden, wat ze daarover kunnen bedenken, of ze daar iets mee willen in hun leven. Of ze dat zwaar vinden, of juist leuk, of allebei enzovoort, enzovoort. Ik denk dat die stageplekken, daar is behoefte aan. Die kinderen, die vinden dat volgens mij hartstikke leuk, en die oudere mensen ook [-].

En mensen zouden ook best wel thuis kunnen blijven als je dingen een beetje aan past. Ik heb ook bedacht dat al die leegstaande kantoorgebouwen die nu binnenkort afgebroken moeten gaan worden, omdat het kapitaalderving is, die moeten niet afgebroken worden. Nee, alle dementerende mensen moeten een eigen kamer hebben, en die mensen kun je dan daar huisvesten. Nou, dan krijg je dus die stagiaires erbij, dat is leuk, en dan mag je, dan mogen die mensen ook zelf hun eigen stagiaire uitkiezen hoor. Als ze iemand niet aardig vinden, moeten ze m ook gewoon weg kunnen sturen vind ik. En het moet wel één op één hè, niet van die voorleesmiddagjes dat je je mond niet open mag doen als dementerende, dat je moet luisteren naar het verhaal wat wordt verteld. Nee, die mensen moeten gewoon als mensen kunnen reageren.

Maar als je met z'n allen bent, dan krijg je niet zoveel persoonlijke aandacht, dus daarom is het leuk als je ook eens persoonlijk iemand hebt, waar je tegenaan kan praten. En dan had ik ook gedacht van een ombudsman toch wel in iedere stad voor dementerenden. Ja. En dan kan die ombudsman die het nu al zolang doet, de ombudsman, die kan dan meedenken over de vorm die dat dan uiteindelijk moet krijgen, want je moet natuurlijk wel regelmatig al die klachten bij elkaar vegen. En dan in de politiek gaan kijken, of voor de politiek gaan bekijken hoe die daar mee om moeten gaan, welke kant ze daar mee op kunnen, met die klachten, met die tendensen die je daarin ziet. Want nu doet het juridisch loket dat. Als je nu bij het juridisch loket komt met zo'n klacht, en er komt nog iemand, dan dienen zij automatisch die klacht in bij de inspectie voor de volksgezondheid. Want de inspectie voor de volksgezondheid behandelt namelijk geen individuele klachten, maar wel structurele klachten.