Mies haar nefroloog adviseerde transplantatie

maandag, 17 februari, 2014

Op een gegeven moment kwam het gesprek op het doneren uit, is dat uw eigen besluit geweest of bent u uitgebreid voorgelicht dat er ook dialyse mogelijkheden zijn? Hoe is dat precies gegaan?

Ik moet even nadenken hoe dat is gegaan. Eigenlijk vanaf moment één hebben we het alleen maar over transplanteren gehad. Ik heb er naar gevraagd ook. Ik heb ernaar gevraagd wat de keuze zou zijn, en hoe die keuze bepaald wordt, die dialyse en wat voor soort dialyse dan, en transplantatie en wat de voorkeur heeft als behandeling. Daar kreeg ik toen het antwoord op van: “Nou, primair zou ik bij jou denken aan transplantatie, want dat heeft meest gunstige effecten en gezien de situatie waar jij in zit, lijkt mij dat de beste oplossing.”

Ja, dus eigenlijk vrij automatisch dat pad ingeslagen.

Ja. En nu bij dit laatste bezoek zei de arts ook: “Als je kijkt naar dialyse, dat heeft natuurlijk ook weer de nodige complicaties mogelijk en de nodige beperkingen ook. Dus ja, als transplantatie kan en het gaat goed, dan heb je toch echt een aantal jaren plezier daarvan.”

Je kan natuurlijk ook kiezen voor ’s nachts dialyseren, maar ja, dat geeft ook weer de nodige beperkingen.