Dorien kiest voor peritoneaal dialyse

donderdag, 20 februari, 2014

Dan wil ik nog even terugkomen op de dialyse en ook de keuze daarvoor, als je het goed vindt. Je had het zonet even over: “Nou, ik ben ook al bij de narcotiseur geweest en bij de chirurg”. Is dat vanwege het aanleggen van de shunt of [-]

Nee, buikdialyse

Buikdialyse. Wat maakt dat je daarvoor gekozen hebt? Of is het een keuze? Dat is natuurlijk ook de vraag.

Ik dacht eerst, laat ik maar centrum hemodialyse doen, dan heb ik thuis ook geen gedoe. Ik val er ook niemand mee lastig. Ik ga erheen, dialyseren, en je komt thuis en je bent er vanaf. Maar, ja toen dacht ik van, ja, je moet wel twee keer per week naar dat ziekenhuis, of drie keer, weet ik niet. Dat thuis doen, dat lijkt me tien keer niks.

En waarom niet? Dat is dan thuis hemodialyse, hè?

Ja, ik weet niet of dat nog zo is, maar het was zo dat er dan altijd nog iemand thuis moest zijn, om te assisteren. Nou, dat wil ik niet. Dan wil ik mezelf kunnen redden. Ik wil niet altijd een beroep hoeven doen op iemand anders. Ja, dat zelf aanprikken dat lijkt me ook reuze eng. Aan de andere kant, als een ander het kan, dan kan ik het ook. Maar ik weet niet. Daar zit ik niet op te wachten. En dat buikdialyseren, dan ben je wel onafhankelijker. Het gaat wel geleidelijker. Je bent wel alle dagen daarmee bezig, maar je kunt eventueel nog wel de deur uit. En je kunt jezelf redden. En wat wel van belang was, er is naar mijn vaten gekeken in de arm. Nou, die waren best nog redelijk, maar men kon niet uitsluiten dat een shunt wel wat problemen zou geven met de doorbloeding van de rest van de handen. Ja, daar heb ik niet zoveel zin in.

Dus alles bij elkaar kwam eigenlijk de keuze voor peritoneaal dialyse [buikdialyse]?

Ja

Wij gebruiken cookies op deze site om uw gebruikerservaring te verbeteren

Klik op "ik ga akkoord" om cookies toe te staan.