Rienk gaat voor transplantatie maar houdt ook rekening met dialyse

dinsdag, 11 maart, 2014

Rienk: Ja, ik vind, ja ik bedoel, het is voor ons ook allemaal weer nieuw natuurlijk hè. Je hebt wel wat gelezen hier en daar. Maar ja, bepaalde dingen moet je toch van hen weer aanvaarden van, dit gaat zó en u moet ook rekening houden met een plan B.

Tetje: Maar die arts die wij hadden was echt wel heel duidelijk in uitleg van wat er ging gebeuren en wat er kon gebeuren. Nou, en ook met de [predialyse verpleegkundige] in dit geval, die heeft echt wel heel veel uitgelegd ook van wat de mogelijkheden zijn. Want er is tegenwoordig zo veel mogelijk hè? Je kunt thuis aan de dialyse, je kunt buikspoelen. En je hoort dan wel eens van buikspoelen, maar dan denk je dat het heel wat anders is dan dialyse. Nou, die dingen, dat wordt nu allemaal wat duidelijker. Want je moet, net zoals Rienk zegt, wel een plan B hebben ook. Want stel je voor dat het niet kan. Het kan natuurlijk ook [-].

Rienk: Nou, het wordt wel heel duidelijk en ruim uitgelegd.nHet is niet echt van, nou zo doen we dit of zo doen we dat. Het is ook wel een luisterend oor. Waar wij mee zitten allemaal wordt ook wel aangehoord en wat wij vinden heb ik wel het idee dat ernaar geluisterd wordt. En dat het ook wel meegenomen wordt. Ik bedoel, je bent niet alleen patiënt, maar een stukje van de regie je mag ook wel mee gaan doen.

Maar een stukje, ik bedoel, bepalen jullie uiteindelijk, of jij, welke behandeling je ingaat? Of zeg je van, nou het is echt in samenspraak met.

Rienk: Nou, wel in samenspraak. Ik bedoel van, die visie op de medische kant heb ik natuurlijk niet. Maar ik bedoel, ik geef wel aan wat ik prettig vind en niet prettig.

Tetje: Zij zullen natuurlijk ook kunnen aangeven van een niertransplantatie is niet mogelijk omdat Rienk’ zijn nierziekte - dat is ook een vraag die ons wel heel goed bezighoudt - want Rienk heeft natuurlijk een nierziekte. Stel je voor dat hij een gezonde nier van mij krijgt. Hoe lang duurt het voordat die nier weer door Rienk zijn ziekte aangetast wordt? Dat is wel een vraag die ons bezighoudt. Of krijgt Rienk gewoon een nieuwe nier van mij en die wordt niet weer aangetast? Dan is het risico net zo groot bij jou of bij mij of bij Rienk. Dat zijn nu vragen die veel meer naar boven komen. Of is dan inderdaad een dialyse toch beter voor Rienk? Ja, dat zijn dingen [-].

En daar hebben jullie nog geen antwoord op?

Tetje: Nee.

Rienk: Nou, op zich, ik bedoel, jawel, ze [nefroloog] heeft wel wat opgezocht. Maar dat was even snel-snel en via internet. Maar ik bedoel, dat zijn natuurlijk ook antwoorden die zij niet kan uitsluiten, wat er na die tijd gaat gebeuren, hè? Misschien komt het wel nooit meer terug. En als het weer terugkomt, ja, in welke mate komt het weer terug? Is het dan op te vangen of te onderdrukken met medicijnen? Dat weet niemand.

Tetje: Ja, dat is net als met die afstoting. Ja, dat weet ook niemand, of dat inderdaad wel of niet gaat gebeuren. En je hoort het toch weleens. Je gaat er wel niet vanuit, ik bedoel, dat zou heel jammer zijn als dat gebeurt. Maar je hoort het wel, je moet er wel rekening mee houden. Ik bedoel, je kunt nu gaan voor een transplantatie, maar het kan natuurlijk nog wel een dialyse worden.

Rienk: Ja, natuurlijk.

En houden jullie daar rekening mee?

Tetje: Ik denk wel dat dat moet.

Rienk: Nou, mijn gedachte was van, dat heb ik ook gezegd, want we worden nu uitgenodigd voor een avond dialyse cursus zeg ik dan maar, of uitleg, ook van patiënten die al aan de dialyse zijn, die komen daar spreken. Maar ik zeg: “Is dat nou zinvol want daar ga ik toch niet voor?”. Nee, ik bedoel, ik ga toch helemaal voor de transplantatie? Maar ja, je moet er rekening mee houden. Stel je voor dat op korte termijn iets misgaat, met Tetje of zo. Dan moet je toch weten hoe het verder gaat.

Tetje: Nou ja, het hoeft natuurlijk niet alleen met mij te zijn, het kan natuurlijk ook iets zijn dat jouw lichaam bijvoorbeeld niet een nier aanneemt. Dat ze dat van tevoren al kunnen bekijken.

Rienk: Ja, ik zeg wat voor omstandigheden. Ik zeg, dat is natuurlijk ook zo, maar daar was ik niet mee bezig.

Nee, maar je zei net wel van, ik heb ook een plan B. En dat wordt straks jouw plan B?

Rienk: Ja, daar moet ik wel rekening mee houden. Terwijl ik dat helemaal niet in gedachten had eerst.

Tetje: Nee, Rienk ging gewoon voor A.

Rienk: Ja, daar was ik helemaal op gefixeerd zeg ik dan maar. Ik bedoel, plan B komt bij mij niet voor. Nee, liever niet. Maar ja, uiterste noodzaak denk ik.

Tetje: Ja. Maar je moet wel rekening houden met. Ze kunnen mij ook afkeuren natuurlijk.

Wij gebruiken cookies op deze site om uw gebruikerservaring te verbeteren

Klik op "ik ga akkoord" om cookies toe te staan.