Roline

Geslacht:
Vrouw
Leeftijd:
65 jaar
Mantelzorger van:
Ouder
Diagnose:
Ziekte van Alzheimer
Datum interview:
maandag, 17 september, 2012

Achtergrond:

Roline is 65 jaar, van Surinaamse afkomst, weduwe en heeft drie kinderen. Zij was werkzaam als financieel medewerker, maar is in 2008 vervroegd uit dienst getreden. Op dit moment is zij vrijwilliger bij een dagopvang en zorgt zij voor haar moeder die de ziekte van Alzheimer heeft.

Korte samenvatting:

Toen Roline op een dag bij haar moeder op bezoek ging, zat zij thuis met de gordijnen dicht terwijl het een zonnige dag was. Roline ging met haar moeder naar de huisarts. Op advies van hem gaat haar moeder nu vier dagen in de week naar de dagopvang zodat ze vaker sociale contacten heeft. Roline bezoekt haar moeder minimaal vier keer in de week en helpt haar met de dagelijkse activiteiten. Roline put kracht uit haar geloof en heeft veel steun aan haar casemanager.

Meer

Toen Roline op een dag haar moeder ging opzoeken, zat zij binnen met de gordijnen dicht terwijl het een zonnige dag was. Roline merkte dat haar moeder minder vaak naar buiten ging. Roline besprak dit met haar man en ze vonden het allebei vreemd dat haar moeder zich op deze manier gedroeg. Roline merkte dat zowel haar moeder als schoonmoeder, die ook op leeftijd was, meer aandacht nodig hadden. Hierop besloot Roline te stoppen met werken, waardoor ze voldoende tijd had om én haar eigen moeder én haar schoonmoeder voldoende aandacht te kunnen geven. Toen Roline op een dag samen met haar moeder bij de huisarts kwam, merkte Roline dat haar moeder bepaalde vragen niet meer kon beantwoorden en niet meer de persoon was zoals zij haar kende. De huisarts gaf aan dat het voor de moeder van Roline goed zou zijn om vaker buiten te komen en kennis te maken met Surinaamse leeftijdsgenoten. Haar moeder gaat nu vier keer per week naar de dagopvang.

Roline komt vier keer in de week bij haar moeder en helpt haar moeder met douchen, aankleden, ontbijten en begeleidt haar naar de dagopvang. Roline praat vaak met haar moeder over vroeger en samen bekijken ze oude foto's, spelen ze spelletjes, kijken ze televisie en bezoeken ze familie. Ieder jaar gaat Roline samen met haar moeder op vakantie naar Suriname. Voor Roline was het heel normaal om voor haar moeder te zorgen. Toen ze nog in Suriname woonde, zorgde ze ook altijd voor ouderen in haar omgeving. De buitenwereld geeft Roline vaak complimenten voor het feit dat ze er altijd is voor haar moeder.

Voor Roline veranderde er veel toen haar moeder de diagnose Alzheimer kreeg. Roline wil graag verre reizen maken, maar dit lukt niet meer omdat zij voor haar moeder moet zorgen. Soms valt de zorg haar zwaar, vooral als ze naar haar moeder moet en de dag voor ze het weet alweer om is. Roline put veel kracht uit haar geloof en krijgt steun van de casemanager die ze altijd kan bellen wanneer ze vragen heeft.

Roline is positief ingesteld, ook wat betreft de toekomst. Ze heeft daar, mede door haar geloof, dan ook geen angst voor. Roline adviseert andere mantelzorgers goed op zichzelf te passen en alles wat met de zorg te maken heeft te bespreken met de familie. De huisarts en de casemanager zijn voor Roline heel belangrijk. Daarom adviseert zij andere mantelzorgers ook om met hen in gesprek te gaan.

All ervaringen van Roline