Vaccinatie

In dit thema worden de ideeën over en ervaringen met Covid-19 vaccinatie van deelnemers met post-COVID besproken. Sommige deelnemers kregen COVID-19 toen ze al gevaccineerd waren, anderen waren (nog) niet gevaccineerd toen ze COVID-19 kregen. Hieronder worden eerst de redenen van deelnemers om zich wel of niet te laten vaccineren beschreven. Dit thema gaat daarna verder over welke positieve en negatieve bijwerkingen deelnemers ervaarden na het krijgen van een van de vaccinaties (of de booster). 

Redenen om wel te vaccineren

Veel deelnemers hebben ervoor gekozen om zich wel te vaccineren. Sommige deelnemers twijfelden daar totaal niet aan. Anderen hadden wel wat twijfel of onzekerheid over het vaccineren, bijvoorbeeld doordat ze al eerder besmet zijn geweest. Deelnemers hadden verschillende redenen om zich wel te laten vaccineren. Zoals Yvonne en Willemijn, die hoopten om juist weer wat beter te worden van de vaccinatie. Natascha heeft zich laten vaccineren, omdat ze erg bang was om opnieuw besmet te raken. Ron vertelt dat hij zich bewust heeft laten vaccineren, omdat hij voor vaccineren in het algemeen is. Liselotte heeft zich laten vaccineren vanwege haar lage antistoffen. 

Twijfels over vaccineren en redenen tegen vaccineren

Een aantal deelnemers geeft aan erg getwijfeld te hebben over het vaccineren of het bewust niet gedaan te hebben. Els is bijvoorbeeld gevaccineerd maar heeft erg getwijfeld: “Er stond, dit is voor de mensen die zo veel maanden geleden genezen zijn van corona. Ik denk: ja, ben ik genezen van corona? Zo voelde dat eigenlijk niet.”. Een aantal deelnemers vertelt dat ze na hun besmetting hele hoge antistoffen bleven houden en zich daarom niet wilden laten vaccineren of omdat ze bang waren om juist zieker te worden van de vaccinatie. Sommige deelnemers hebben zich ook niet laten vaccineren, omdat ze voordat dat kon al COVID-19 kregen. Een aantal deelnemers die COVID-19 kregen voor de vaccinaties heeft niet de eerste vaccinatie genomen, maar later wel de tweede, derde of booster prik. 

Positieve en negatieve gevolgen van de vaccinatie

Geen gevolgen of verschil na vaccinatie
De meeste deelnemers vertellen dat ze milde klachten hadden na de vaccinatie, zoals griepachtige klachten. Ze geven ook aan dat ze hier 1 tot 2 dagen last van hadden. Joost vertelt hierover: “Van die eerste had ik niet zo’n last en bij de tweede werd ik even heel erg ziek, maar dat was maar één nacht”. De meeste deelnemers vertellen ook dat de vaccinatie geen blijvende gevolgen heeft gehad voor hun post-COVID-klachten. 

Ziek of meer klachten na vaccinatie
Een aantal deelnemers geeft aan veel of langere tijd last te hebben gehad van de vaccinatie. René vertelt bijvoorbeeld dat hij zich bijna 4 maanden lang meer vermoeid voelde en minder spierkracht had. Ook Sofie vertelt dat het na de derde prik voelde alsof ze een terugval had in haar klachten. Marcel vertelt dat het voelde alsof zijn lichaam een dip had na de vaccinatie. Natascha vertelt na de eerste vaccinatie haar smaak gedeeltelijk kwijt te zijn geweest. Jessica vertelt dat ze zich na de vaccinatie langere tijd slechter voelde, maar weet niet zeker of dat is gekomen door de vaccinatie of doordat ze in die tijd te veel is blijven werken. 

Verbetering na vaccinatie
Bij enkele deelnemers verminderden de post-COVID-klachten juist na de vaccinatie, zoals Maria die zich tijdens een paar dagen na de vaccinatie juist weer gezonder voelde. Els vertelt ook na de vaccinatie een stijgende lijn te voelen, maar ze vindt het lastig om te zeggen of de vaccinatie de reden is dat ze zich wat beter voelt: “Ik had vitamines, de booster, de diëtiste, noem maar op. En ik voel wel een sprongetje maar waardoor? Geen idee”

Wij gebruiken cookies op deze site om uw gebruikerservaring te verbeteren

Klik op "ik ga akkoord" om cookies toe te staan.