Advies naasten en omgeving

Voor mensen met post-COVID is hun omgeving van groot belang. Daarom zijn er verschillende adviezen verzameld voor mensen in de omgeving van mensen met post-COVID. De adviezen zijn gegeven door mensen met post-COVID. De adviezen zijn onderverdeeld in drie onderwerpen: begrip, het gesprek aangaan, en hulp aanbieden en in contact blijven. Naast advies aan de omgeving hebben we ook andere adviezen verzameld, namelijk 1. Advies aan anderen met post-COVID en 2. Advies aan zorgprofessionals. Deze adviezen kunt u ook op deze site lezen onder het hoofdthema ‘Advies’. 

Begrip

Mensen met post-COVID adviseren vooral aan hun omgeving dat het belangrijk is om begrip te hebben voor de ziekte. Begrip voor bijvoorbeeld overbelasting, overprikkeling en het belang van de rustmomenten. Dhr. en Mw. Dufais geven aan dat het erg moeilijk is voor de omgeving om te begrijpen wat post-COVID inhoudt. In relatie tot het tonen van begrip worden vaak vier dingen benoemd die behulpzaam zijn, namelijk: acceptatie, geduld, serieus nemen en verdiepen in post-COVID. 

Acceptatie

Sommige deelnemers adviseren aan hun omgeving dat het belangrijk is om te accepteren dat de relatie die je hebt met elkaar anders is dan de relatie die je had voor post-COVID. Natascha zegt “accepteer dat de band die je had, dat die anders wordt, de vriendschapsband, de contactrelatie, hoe die dan ook is”. Het gaat daarbij om het accepteren dat niet alles meer kan fysiek, sociaal en emotioneel. 

Geduld

Een aantal deelnemers benoemt dat geduld hebben een vorm van begrip is. Ze adviseren om te proberen met iemand mee te leven en geen druk op iemand te zetten. Een deelnemer zegt bijvoorbeeld “Probeer gewoon met ze mee te leven in plaats van het een etiketje geven. En gewoon geduld hebben”.  

Serieus nemen

Meerdere deelnemers geven aan dat ze graag serieus genomen willen worden door hun omgeving. Post-COVID is vaak lastig te herkennen aan de buitenkant. Klachten die horen bij post-COVID lijken bijvoorbeeld op normale vergeetachtigheid, maar dat is het niet. Natascha zegt: “Neem ze serieus. Zeg niet dat het psychisch is, ga niet alleen maar vertellen: je ziet er goed uit”.

Verdiep je in post-COVID

Een aantal deelnemers adviseert aan hun omgeving om zelf onderzoek te doen naar post-COVID. Dit kan helpen bij het begrijpen ervan. Yvonne zegt bijvoorbeeld dat ze samen met haar man een webinar heeft gekeken omdat ze zelf heel moeilijk onder woorden kon brengen welke klachten ze had. Marcel benoemt dat het helpt als je omgeving op de hoogte is van de kenmerken van post-COVID. Dhr. en Mw. Dufais adviseren hiernaast aan de media en politiek dat ze zich moeten gaan verdiepen in post-COVID, zodat er meer aandacht en begrip voor is in de maatschappij.

Het gesprek aangaan

Mensen met post-COVID adviseren aan hun omgeving om het gesprek aan te gaan over de ziekte. Een luisterend oor bieden en goed luisteren naar wat iemand nodig heeft. In gesprek blijven met elkaar kan ook zorgen voor meer begrip over post-COVID. Het advies aan mensen uit de omgeving is dat ze het beste open en eerlijk kunnen zijn over als ze iets niet begrijpen en het aankaarten in een gesprek. Hiernaast is het gesprek aangaan ook een vorm van aandacht en liefde geven. 

Aandacht

Meerdere deelnemers geven aan dat het belangrijk is om de vraag te stellen hoe het écht gaat en daar ook de tijd voor te nemen. Mensen met post-COVID vinden het vaak lastig om te herinneren wat ze ook alweer een vorige keer gezegd hebben of weten zelf niet goed wat kan helpen. Het is belangrijk om in gesprek te blijven met elkaar en de tijd te nemen daarvoor. Soms durft iemand niet aan te geven dat het niet goed gaat en zijn het de kleine tekens waar iemand dat mee laat merken. 

Geen advies geven

Een ander advies van sommige deelnemers aan mensen uit hun omgeving is om goedbedoelde adviezen niet te geven. Ze geven aan dat ze daar moeilijk mee om kunnen gaan. Veel mensen uit hun omgeving kunnen onvoldoende begrijpen wat ze ervaren en daarom kunnen adviezen soms niet van toepassing zijn. Mike zegt: “Maar houd die goedbedoelde adviezen, houd dat voor je. Daar kunnen wij gewoon niks mee. En ik snap dat ze het goed bedoelen, maar het is heel moeilijk voor ons om daar wat mee te doen”

Hulp bieden en in contact blijven

Een ander veel voorkomend advies voor de omgeving is hulp aanbieden en in contact blijven. Veel deelnemers benoemen dat hulp aanbieden met concrete dingen zoals boodschappen doen of koken prettig is. Hierbij benoemen deelnemers dat het vooral fijn is als de hulp wordt aangeboden omdat sommige mensen moeite hebben met hulp vragen. Vragen zoals “waar kan ik je mee helpen? of “ik sta nu in de supermarkt, kan ik wat voor je meenemen?” worden als prettig ervaren. 

Mensen met post-COVID geven aan dat ze het fijn vinden om in contact te blijven met hun omgeving. Het advies aan de omgeving is dat het contact niet elke dag hoeft, maar dat ze ook niet iemand moeten laten vallen. Veel mensen met post-COVID kunnen zich alleen voelen omdat sociale activiteiten niet meer lukken. Daarom helpt het als mensen uit hun omgeving in contact blijven en langskomen, ook al is het maar kort.

Wij gebruiken cookies op deze site om uw gebruikerservaring te verbeteren

Klik op "ik ga akkoord" om cookies toe te staan.