Verschijnselen van de nierziekte

De verschijnselen of symptomen van een nierziekte worden door mensen verschillend ervaren: van je fit voelen en alles kunnen doen tot je in en in moe voelen.

Weinig klachten hebben
Verscheidene geïnterviewden vertellen hoe onmerkbaar de nierfunctie kan verslechteren. Hoe het nieuws van de arts over de plotselinge verslechtering van de nierfunctie hen is overvallen. En hoe ze zich erover verbazen dat ze er zelf niet meer van voelen en het aan de buitenkant ook niet zichtbaar is.
Abnormale vermoeidheid

“Je leeft als een ouder iemand.”

De vermoeidheid wordt door de verschillende geinterviewden als volgt beschreven: Je futloos voelen, doodmoe zijn, weinig energie hebben, lichamelijk minder kunnen en een conditie hebben die niet over houdt. Het is een abnormale vermoeidheid die ook niet over gaat na een nacht goed slapen. Eén geïnterviewde voelt zich nooit uitgerust en uitgeslapen en komt ‘s morgens moe uit bed. De vermoeidheid maakt dat ze zich er toe moet zetten om iets te ondernemen. En voor sommigen geldt dat als er iets wordt ondernomen, ze dat de volgende dag vaak moeten “bezuren”. “Die vermoeidheid is echt een obstakel.”