Met prednison wordt de nierfunctie van Derk onder controle gehouden

donderdag, 18 september, 2014

En toen heb ik vorig jaar, dat was in 2013, heb ik dus, ben ik dus begonnen met een hele hoge dosis Prednisolon, zestig milligram per dag. En aanvankelijk ging dat ook prima, want dat ging, iedere maand moest je voor controle komen bij [de nefroloog], mijn urine inleveren en bloed afgenomen. En iedere keer kreeg ik dus ook zelf weer direct bericht van [de nefroloog]. Dan ging ik wat vroeger naar het [ziekenhuis] toe en dan kreeg ik 's middags denk ik de uitslag. En dat ging toen nog wel vrij goed, want mijn nierfunctie werd direct al beter zeg maar. Al direct na een maand. Dus heb ik die ongeveer vorig jaar, heb ik die ongeveer laat ik zeggen vijf maanden gebruikt die tabletten, totaal met afbouwen erbij. En toen hadden ze het helemaal afgebouwd en toen was mijn nierfunctie weer normaal of in ieder geval vrij hoog, zeg maar.

Toen zijn ze vorig jaar, zijn ze dus gestopt. Dat was dus in 2013, helemaal gestopt met die Prednisolon, omdat het vrij goed was. Maar ja, we zijn dit jaar, zijn we dus aan het kijken, want in juni met vakantie geweest en toen moest ik weer voor controle komen bij een vervanger van [de nefroloog]. En die belde mij toen op dat mijn eiwitafscheiding weer vrij hoog was. Dus ik moest weer opnieuw aan de Prednisolon. Nou, ik ben dus nu weer bezig met Prednisolon, maar na de vakantie moest ik weer voor controle komen, dus begin augustus. En toen had ik eigenlijk direct alweer baat erbij, bij die tabletten. Dus ik ben ook direct weer naar beneden gezakt van zestig naar veertig milligram. Ik zit op dit moment, op dit moment zit ik op twintig milligram, nu nog.

En ik heb wel met [de nefroloog] afgesproken nu, dat ik nu niet helemaal weer ga afbouwen met die tabletten. Maar ik ga terug naar tien milligram ongeveer en dan houd ik de onderhoudsdosis van tien milligram. Die houd ik dan vast. En dan hopen ze dat mijn nierfunctie dan met die tien milligram ook stabiel blijft.