Huseyin

Geslacht:
Man
Leeftijd:
72 jaar
Mantelzorger van:
Echtgenoot
Diagnose:
Ziekte van Alzheimer
Datum interview:
woensdag, 7 november, 2012

Achtergrond:

Huseyin is 72 jaar, van Turkse afkomst, getrouwd en heeft zes volwassen kinderen. Nadat hij de lerarenopleiding in Turkije afrondde, is hij met zijn gezin naar Nederland vertrokken. Tot aan zijn pensioen in 2005 werkte hij als docent Turks. Nu zorgt hij voor zijn vrouw die de ziekte van Alzheimer heeft.

Korte samenvatting:

Huseyin merkte dat zijn vrouw moeite kreeg met het vinden van woorden en woorden soms verkeerd uitsprak. Hij kaartte dit aan bij de specialist die zijn vrouw behandelde voor diabetes, die hen doorverwees naar de geriater. In 2009 werd op 70-jarige leeftijd de ziekte van Alzheimer vastgesteld. Tot voor kort ging zijn vrouw twee dagen per week naar de dagopvang. Daar kon ze echter niet aarden, omdat ze geen Nederlands spreekt. Zijn dochter biedt regelmatig hulp in het huishouden, waardoor Huseyin ook af en toe rust krijgt. De grootste angst van Huseyin is dat zijn vrouw verder achteruit gaat.

Meer

Huseyin merkte dat zijn vrouw moeite kreeg met het vinden van woorden en dat ze woorden verkeerd uitsprak. In het begin leek dat nog grappig, maar later verontrustte het hem. Huseyin sprak hierover met de arts die zijn vrouw behandelde voor diabetes. Deze verwees hen door naar de geriater, die verschillende testen afnam bij zijn vrouw. Huseyin merkte dat zijn vrouw geen antwoord kon geven op de vragen van de geriater. In 2009 werd op 70-jarige leeftijd de ziekte van Alzheimer bij de vrouw van Huseyin vastgesteld.

De vrouw van Huseyin gaat langzaam achteruit. Ze kan bijvoorbeeld niet goed meer aangeven wie ze graag zou willen opzoeken. Zo vraagt zijn vrouw Huseyin wel eens om haar naar een vriendin te brengen, maar zij kan niet duidelijk maken naar welke vriendin hij haar moet brengen. Daarnaast is zijn vrouw 's nachts onrustig. Ze staat vaak op en dwaalt dan rond in huis. Hierdoor krijgt Huseyin weinig nachtrust. Naast de ziekte van Alzheimer heeft zijn vrouw ook diabetes en COPD (ziekte van de longen), waardoor zijn vrouw via een zuurstofslang met een zuurstoftank is verbonden en de thuiszorg meerdere malen per dag langskomt. Huseyin vindt haar situatie ontzettend vervelend.

Tot voor kort ging zijn vrouw twee dagen per week naar de dagbehandeling. Dit waren voor Huseyin momenten waarop hij even tijd voor zichzelf had. Zijn vrouw kon echter niet aarden op de dagopvang omdat zij geen Nederlands spreekt en zich dus niet kon uitdrukken. Zijn vrouw is nu weer alle dagen van de week thuis. Hierdoor is Huseyin veel aan huis gebonden en krijgt hij onvoldoende rust. Dit valt hem zwaar. Hij zou graag wat voor zichzelf willen doen, maar dat lukt niet. Gelukkig komt zijn dochter regelmatig langs om hem te ontlasten zodat hij eventjes rust krijgt.

Huseyin vindt het ontzettend moeilijk dat de situatie van zijn vrouw in de toekomst zal verergeren. Hoewel hij weet dat de situatie niet beter wordt, is het zijn grootste angst dat zijn vrouw nog verder achteruit gaat. Huseyin vindt dat bij de zorg voor iemand met de ziekte van Alzheimer ontzettend veel geduld nodig is. Boos worden verandert niets aan de situatie, meent Huseyin. Andere mantelzorgers adviseert hij dan ook om vooral heel geduldig te zijn en te luisteren naar wat degene met de ziekte van Alzheimer te vertellen heeft.

All ervaringen van Huseyin