Dirk put steun uit ervaringen van anderen

vrijdag, 10 oktober, 2014

En kunt u iets vertellen over uw bezigheden voor de nierpatiëntenvereniging?

Ja, ik zit in de nierpatiëntenvereniging in Noord-Nederland in het bestuur. En wij proberen voor onze leden, zijn allemaal nierpatiënten, zoveel mogelijk te doen. Wij organiseren themadagen waarin over de nierziekte verteld wordt. Over na het donorgebeuren, over predialyse, over alles wat ermee te maken heeft, dat proberen wij te organiseren. Wij organiseren twee keer in het jaar een reisje voor de leden. En ja, we hebben straks in november een contactmiddag. Daar hebben we wat spelletjes in verwerkt om de mensen toch wat dichter bij elkaar te brengen.

En waarom is dat belangrijk volgens u dat mensen met elkaar in contact komen?

Dan hoor je wat de ene patiënt meemaakt, wat interessant is. Dat je denkt, hé, daar kan ik weer lering uit trekken. Want je kunt uiteindelijk van elkaar leren. Sommige patiënten gaan weer anders met dingen om als een ander en daar kun je echt uit leren. Dat is het interessante er juist van. En je hebt ook, natuurlijk de meesten zijn ouderen, dus zo leer je elkaar toch wat op te vangen. En de partners die leren er ook van. Want ja, wij hebben het wel steeds over de patiënten, maar de partner is er ook nog. Die moet daar ook mee kunnen omgaan. En dat soort dingen, dat ja, dat is juist het interessante ervan.

En hoe belangrijk is denkt u dat we over dit soort ervaringsverhalen, dat nierpatiënten die makkelijk kunnen lezen, dat ze die ervaringen kunnen horen?

Ja, dat is natuurlijk voor iedereen heel belangrijk. Want dat geeft je weer een steun in de rug om toch verder te gaan. Je hebt, kijk, je hebt ogenblikken zat dat je denkt, nou, laat maar. Maar dan kom je net weer op zo'n middag en dan hoor je weer een verhaal en dan denk je, we gaan weer door. En dat maakt het juist belangrijk.

Wij gebruiken cookies op deze site om uw gebruikerservaring te verbeteren

Klik op "ik ga akkoord" om cookies toe te staan.