Jacqueline dacht dat mantelzorg alleen ging over lichamelijke verzorging, maar het is veel breder

donderdag, 10 oktober, 2019

Wat is voor mij mantelzorg? Ehm, bijstaan in eh, eh … ja, hij is wat breder denk ik dan dat ik hem altijd heb bedacht [lacht]. Ik zeg altijd de dingetjes die ze niet meer kan, dat overnemen. Hè, de boekhouding … ik doe natuurlijk al van heel, heel lang de boekhouding. Ehm, heb ik dat … Nee, eerder zag ik … nee, dat zag ik eigenlijk nooit als mantelzorg. Dat doe je gewoon. En mantelzorg denk ik … ik zag het altijd meer in dat inderdaad verzorgen hè? Of het huishouden doen of eh, nou ja, lichamelijk verzorging. Of dat je, dat ze gewoon fysiek dus, hè, het eten, drinken, dat allemaal, dat heb ik altijd verstaan onder mantelzorg. Maar ik weet inmiddels beter en nu denk ik oh ja, het is wat breder dan alleen die drie eh pijlers.

Ik denk alles wat je eigenlijk al doet voor een ander, en of het dan een, een familie is of een buur, gewoon de zorg al voor elkaar is al een stuk mantelzorg.

Dus veel breder. Eigenlijk kan het van alles zijn; tot eh gezelschap is natuurlijk ook nog een stukje mantelzorg. Maar het denken om elkaar en er voor elkaar zijn. Dat vind ik eigenlijk wel mantelzorg.

Wel op structurele basis. Want ik vind niet … kijk, ik heb hier ook met mijn buurvrouw die belt me nog weleens van goh, ga jij nog naar de winkel? Ga je boodschappen doen? Wil je dan wat meenemen? Want haar man is invalide. Dan zeg ik ja, nou ja, tuurlijk doe ik dat. Dat vind ik geen mantelzorg. Dus het moet wel structureel en eh … dus dat wel.