Rienk en Tetje

Geslacht:
Man
Leeftijd:
50 jaar
Diagnose:
Henoch-Schönlein
Datum interview:
dinsdag, 11 maart, 2014

Achtergrond:

Rienk woont samen met zijn partner Tetje en zij hebben vier kinderen. Rienk werkt full-time in de bouw als dakbedekker. Zijn nierfunctie is 24%.

Korte samenvatting:

Rienk heeft al langere tijd een hoge bloeddruk als in 2005 bij hem de ziekte van Henoch-Schönlein vastgesteld wordt. Deze ziekte bestaat uit allergische ontstekingen van de kleine bloedvaatjes in het lichaam en tast ook de nieren aan. Later heeft Rienk regelmatig aanvallen van jicht (acute gewrichtsontsteking, meestal in de grote teen). Op het moment van het interview is de nierfunctie van Rienk 24% en is hij doorverwezen naar de predialyse polikliniek. De voorbereidingen voor een transplantatie met een nier van zijn partner worden in gang gezet.

Meer

Rienk heeft al langere tijd een hoge bloeddruk als in 2005 bij hem de ziekte van Henoch-Schönlein vastgesteld wordt, waarbij ook de nieren worden aangetast. Ook heeft hij vaak bloedneuzen en last van jicht, een pijnlijke gewrichtsontsteking van de grote teen. Door de jaren heen gaat de nierfunctie steeds verder achteruit. Met medicijnen en het volgen van een dieet heeft Rienk er alles aan gedaan de achteruitgang van de nierfunctie zoveel mogelijk te vertragen. Toch is hij geschrokken dat nu doorverwijzing naar de predialyse polikliniek nodig is ter voorbereiding op dialyse of transplantatie. 

Tetje, de partner van Rienk, heeft jaren geleden al besloten dat zij een nier wil doneren. Rienk is immers haar toekomst, ze willen samen oud worden en ze hoopt dat ze na de niertransplantatie hun leven zo goed mogelijk weer kunnen oppakken. Ze denkt dat als Rienk zou moeten dialyseren hun sociale leven erg beperkt zal worden. Binnenkort wordt ze medisch ‘gekeurd’. Het is nog afwachten of haar weefseltype goed past (matcht) bij die van Rienk en of haar gezondheid goed genoeg is om een nier te doneren. Dat is spannend en ook wel onzeker, maar ze bekijken het maar stap voor stap. 

De nierziekte heeft Rienk veranderd. Hij leeft bewuster, luistert beter naar zijn lichaam en neemt meer tijd voor de dingen die hij doet. Zijn werk kan hij nog goed doen: ‘ik voel me niet echt ziek’. Maar ’s avonds heeft hij vaak weinig energie en soms is de jeuk vervelend. Belangrijk vindt hij de aanpassing van zijn leefstijl. Hij volgt de dieetvoorschriften trouw op, ook als ze buitenshuis eten, en neemt rust wanneer hij het nodig heeft. Samen doen ze leuke dingen, daar kiezen ze bewust voor en genieten er zoveel mogelijk van.

All ervaringen van Rienk en Tetje

Wij gebruiken cookies op deze site om uw gebruikerservaring te verbeteren

Klik op "ik ga akkoord" om cookies toe te staan.