Zwangerschap

Tijdens de zwangerschap ervaren vrouwen verschillende emoties die hier worden beschreven. In dit thema wordt beschreven hoe vrouwen hun zwangerschap hebben beleefd en welke impact de zwangerschap heeft gehad op hun dagelijks leven. Zowel de positieve als de negatieve ervaringen worden besproken. Daarnaast wordt specifiek aandacht besteed aan hoe vrouwen de bewegingen van hun kindje hebben ervaren en hoe zij contact maakten met hun kindje tijdens de zwangerschap.

Hoewel verschillende vrouwen aangeven dat ze geen ongemakken hebben ervaren tijdens de zwangerschap en zich daarmee gelukkig prijzen, hebben de meeste vrouwen een of meerdere zwangerschapsongemakken gekend tijdens de zwangerschap. In dit thema worden deze ongemakken beschreven, zoals misselijkheid, vermoeidheid, bekkenklachten, hormooninvloeden, lage bloeddruk en maagzuur. Daarnaast wordt in dit thema beschreven hoe vrouwen de lichamelijke veranderingen hebben ervaren, zoals het groeien van de buik, aankomen in gewicht en ontwikkelen van striae.

Verschillende vrouwen ervaren tijdens de zwangerschap complicaties, zoals een hoge bloeddruk, hyperemesis gravidarum, zwangerschapsdiabetes of psychische klachten. Ervaringen hiermee worden in dit thema beschreven. Ook ervaringen rondom een miskraam of het verliezen van een kindje worden in dit thema beschreven. Daarnaast worden ervaringen met complicaties bij het kind gedurende de zwangerschap en het eventueel afbreken van de zwangerschap in dit thema beschreven.

De meeste vrouwen bereiden zich op de een of andere manier voor op de bevalling. Sommige vrouwen bereiden zich niet voor, omdat zij de bevalling op zich af willen laten komen. Zij zijn van mening dat je je niet kan voorbereiden op een bevalling, omdat je je bevalling niet in de hand hebt. In dit thema wordt beschreven hoe vrouwen zich voorbereiden op de bevalling. Bijvoorbeeld door het volgen van een zwangerschapscursus, het zoeken van informatie, het opstellen van een bevalplan, en het kiezen van een locatie voor de bevalling. Ook de voorbereidingen op de komst van het kindje worden in dit thema beschreven.