Eva vertelt over haar keuze voor een kraamzorgorganisatie

dinsdag, 2 mei, 2017

Keuze voor kraamzorg. Ik werk bij een grote thuiszorginstelling, en ja dat was voorheen, zat kraamzorg er ook altijd bij in. Uiteindelijk zijn die van elkaar gescheiden. Maar ja, ik heb altijd... en misschien dat ik wel een beetje bevooroordeeld ben, maar ik heb ook altijd het gevoel van, nou ja, als ik zorg zou moeten hebben, dan zou ik wel van die thuiszorginstelling zorg willen hebben. En ik denk ook niet dat dat alleen is omdat ik bevooroordeeld ben, maar gewoon ook omdat ik vínd dat het goede zorg is. Dus daarom dacht ik, nou dan zal de kraamhulp, de kraamzorg, ook goed zijn. Dus dat is eigenlijk een beetje de keuze die ik heb gemaakt. 

I: Dus je had er echt vertrouwen in dat het goede zorg was?

Ja. Ja.

I: En heeft het er dan ook mee te maken, wat je net even zei, dat mensen dan tijd voor je hebben? Dat, dat dat een criterium voor je was voor goede zorg?

Ja, ook dat. Maar, de persoon die de zorg levert, die maakt het, die kan het maken of breken eigenlijk. En ja, een onderdeel daarvan is inderdaad wel tijd. Maar dat is vooral empathie en goed naar je luisteren en aanvoelen. Want iemand komt wel bij je thuis, dus ja, het is wel aanvoelen van, hoe werken hier dingen, hoe kijk je naar dingen, emoties aanvoelen, al dat soort dingen. Dat is het goed luisteren, dat gehele plaatje, dat maakt het of iemand een goede zorgverlener is of niet. Ja, dat bepaalt de keuze. Dus, ja, goede zorg is, denk ik, zorgen dat je de goede mensen binnenhaalt. Daar helpt een bedrijf die alles goed organiseert natuurlijk ook bij. Maar uiteindelijk is het wel gewoon de kraamhulp die het maakt of breekt. En dan, goede zorg is ook dat je de goede mensen aantrekt, maar ook dat je zorgt dat de kwaliteit van de zorgverleners ook goed blijft. Dat je gewoon goed feedback vraagt en al dat soort dingen. En ik weet dat die cultuur… bij dat bedrijf waar ik werk dan, zo is. Dus ik ging er vanuit dat, dat dat bij die kraamzorgorganisatie ook zo was, die cultuur, een beetje. Dus, vandaar dat ik daarvoor heb gekozen.