Brenda kiest heel bewust wat ze eet en drinkt

vrijdag, 24 oktober, 2014

Je vertelde net van eigenlijk wil ik vooral kijken naar die dingen die je nog wel kunt en niet zozeer bezig houden met de beperkingen. Maar zo'n nieraandoening brengt waarschijnlijk toch beperkingen met zich mee. Kun je iets vertellen over die beperkingen?

Nou, als je dat woord zo zegt, beperkingen, dan ga ik meteen een beetje in de weerstand, denk ik. Want zo kijk ik er niet naar. Ik, en dat komt waarschijnlijk omdat, ik heb het me al zo eigen gemaakt van wat ik allemaal nog kan. Wat ik allemaal nog lekker kan eten, wat er nog allemaal mogelijk is. Dat ik niet meer denk in termen als beperkingen. Ik denk, dat is echt mijn motto, ik kan elke dag eten wat ik wil, elke dag. En ik maak elke dag een keuze. En als ik vandaag een haring wil eten, daar zit zo'n acht- of negenhonderd milligram natrium in, dan weet ik dus dat ik dat kan compenseren door andere dingen te eten, die dat weer een beetje opheffen. Dus als ik dat wil, dan eet ik dat.

Dus ik maak elke dag een keuze in wat er nog allemaal aan lekkers mogelijk is. En natuurlijk, ik snap wel wat jij bedoelt, als je het hebt over beperkingen. Want ik nam tot een paar maanden geleden elke ochtend een kopje koffie. Eentje per dag en daar genoot ik dan enorm van, want daar zit heel veel kalium in. En mijn nieren zijn in zo'n stadium dat ze een beetje hulp nodig hebben bij het verwerken van kalium. Dus ik dacht nou, dan neem ik er nog maar eentje per dag. En toen kwam ik in het ziekenhuis en toen was mijn kalium 5,4 en dat is te hoog. En toen dacht ik: “Oké, wat vind ik belangrijker? Mijn kopje koffie ’s ochtends, of 's avonds groente?” Daar ben ik dol op. Dus ik kan kiezen. Dus toen dacht ik, nou, ik vind voor mij groente belangrijker. Dus neem ik s' ochtends thee. En als ik dan een keertje vreselijk veel zin heb in een bakje koffie, dan neem ik een bakje koffie en 's avonds wat minder groente of een scheut tomatensaus. Nou, dat. Dus ik heb zoiets van, ik kan gewoon kiezen. Er is niks compleet verboden. Ja, en dat biedt zoveel mogelijkheden, dat is zo'n open veld van alles kan.

Wij gebruiken cookies op deze site om uw gebruikerservaring te verbeteren

Klik op "ik ga akkoord" om cookies toe te staan.