Heike

Geslacht:
Vrouw
Leeftijd:
38 jaar
Datum interview:
donderdag, 6 april, 2017

Aantal weken zwanger:        20

Aantal zwangerschappen:    3

Aantal kinderen:                   2

Achtergrond:

Heike is 38 woont samen met haar vriend en twee zoontjes van 2 en 5 jaar. Ze werkt als zelfstandig organisatieadviseur. Ze is 20 weken zwanger van haar derde kindje.

 

Korte samenvatting:

Heike had het gevoel dat ze zwanger was, maar tot drie zwangerschapstesten waren negatief. Uiteindelijk wees een bloedonderzoek uit dat Heike wel zwanger was. Tot nu toe verloopt de zwangerschap, afgezien van misselijkheid en vermoeidheid, zonder complicaties.

Meer


Uitgebreide samenvatting

Heike en haar vriend dachten al langere tijd na over een derde kindje. Ze besloten dat ze het zouden gaan proberen, en dat als het zou lukken, het dan zo moest zijn. Heike raakte vrijwel meteen zwanger. Ze voelde dat ze zwanger was, maar de zwangerschapstesten waren tot drie keer toe negatief. Ze verbaasde zich hierover en werd ook wat bezorgd. Haar lijf voelde immers wel anders dan normaal. Heike is daarom naar de huisarts gegaan. Die besloot een bloedonderzoek te doen. Daaruit bleek dat Heike toch zwanger was.

Heike en haar vriend hebben het nieuws redelijk snel aan haar ouders, vrienden, en familie verteld. Ze vindt het belangrijk om dit te delen, omdat wanneer er iets misgaat ze dit ook wil delen met haar sociale omgeving. Daarnaast wilde ze het plezier van zwanger zijn graag samen met anderen beleven.

Met tien weken kreeg Heike de eerste echo. Achteraf bleek dat ze op dat moment nog maar negen weken zwanger was. De berekening volgens de echo verschilde met haar eigen berekening en die van het bloedonderzoek. De uiteindelijke datum maakt Heike niet uit. Toch houdt ze beide data in gedachten, omdat ze dat als leidraad kan gebruiken mocht ze ver overtijd gaan – wat bij haar twee eerdere zwangerschappen het geval was.

Net als bij haar eerdere twee zwangerschappen heeft Heike ervoor gekozen de combinatietest te laten doen. Deze keer was het feit dat ze al twee kinderen heeft een extra reden om de test te doen. De uitslag was goed. Ze weet niet wat ze zou hebben besloten bij een negatieve uitslag. Wel weet ze dat ze het graag van tevoren zou hebben willen weten als er iets mis was, zodat ze een weloverwogen keuze zou kunnen maken.

Heike merkt dat haar zwangerschap pas sinds één tot twee weken wat zichtbaarder wordt voor haarzelf en anderen. Vooral als ze haar kindje voelt bewegen, is ze zich weer even bewust van het feit dat ze een kindje verwacht. Vaak keert ze op die momenten wat in zichzelf. Ze probeert echter ook haar oudere kinderen daar bij te betrekken.

Tijdens haar eerste zwangerschap heeft Heike een zwangerschapscursus gevolgd. De meest belangrijke dingen daarvan weet ze nog. Ook voelt ze goed aan wat haar lichaam haar vertelt over wat goed is of niet. Ze doet dus nu niet opnieuw een zwangerschapscursus, maar ze sport wel samen met andere zwangeren. Als ze behoefte heeft aan informatie, over bijvoorbeeld kleine klachten, zoekt ze dat op internet op of vraagt ze haar verloskundige.

Heike adviseert andere vrouwen om je niet gek te laten maken en vooral bij jezelf na te gaan wat wel en niet goed voelt. Zorgverleners zou ze willen aanraden om zo goed mogelijk aan te sluiten op wie ze voor zich hebben en daar goed op in te spelen, omdat iedereen haar zwangerschap weer anders ervaart.

All ervaringen van Heike