Hedy

Geslacht:
Vrouw
Leeftijd:
39 jaar
Datum interview:
dinsdag, 4 april, 2017

Tijd na bevalling:                   2,5 maanden

Aantal zwangerschappen:     1

Aantal kinderen:                    1

Achtergrond:

Hedy (38) studeert via een leer-werk traject voor psychiatrisch verpleegkundige. Ze woont samen met haar vriend en hun 10 weken oude dochtertje.

 

Korte samenvatting:

De zwangerschap van Hedy verliep zonder complicaties. Ze was erg tevreden met haar verloskundige. Hedy is rond de uitgerekende datum thuis bevallen in een bevalbad. Ze vond informatie over minder gangbare keuzes rondom de zwangerschap en bevalling soms lastig te vinden op internet. Hedy is via vrienden aan deze informatie gekomen.

Meer

 

Uitgebreide samenvatting

Hedy was 38 toen ze besloot graag nog moeder te willen worden. Ze was op dat moment nog maar kort samen met haar vriend. Hij had ook een kinderwens, en Hedy raakte snel zwanger. Het begin van de zwangerschap met alle echo’s vond Hedy vooral een medisch gebeuren. Ze wilde, gezien haar ervaring met de zorg, liever geen ‘zorgenkindje’, maar wist dat er een verhoogd risico was op afwijkingen voor het kindje doordat ze 38 was. Ze heeft daarom gekozen om een combinatietest te laten doen. De uitslag liet geen afwijkingen zien. Van tevoren dacht Hedy dat ze een kindje met een afwijking misschien niet zou willen houden; ze zou de zorg voor een kindje met een afwijking te zwaar vinden. Maar toen ze tijdens de 10-weken-echo al een echt kindje zag, besefte ze dat ze waarschijnlijk niet tot abortus in staat zou zijn geweest.

Tijdens haar zwangerschap studeerde en werkte Hedy via een leer-werk traject voor psychiatrisch verpleegkundige in een verslavingskliniek. Ze merkte dat ze het soms moeilijk vond om voldoende rust te nemen; ook omdat ze haar collega’s geen extra werk wilde bezorgen. Toen Hedy twee keer begon te hyperventileren op haar werk, heeft haar leidinggevende haar naar de bedrijfsarts gestuurd en geadviseerd om eerder met verlof te gaan. Dat voelde voor Hedy als falen. Maar achteraf is ze blij dat de mensen in haar omgeving goed op haar hebben gelet en haar hebben geadviseerd om rustig aan te doen.

Tijdens haar zwangerschap merkte Hedy dat de informatie waar ze naar op zoek was soms lastig te vinden was. Vooral informatie over minder gangbare keuzes, zoals over een badbevalling of wasbare luiers, was lastig vindbaar. Veel tips en informatie heeft ze van vrienden gekregen. Met deze tips ging ze dan weer verder zoeken op internet of in boeken. Ook leerde Hedy veel van haar docent van de zwangerschapsyoga, met name over de bevalling.

Aan het eind van haar zwangerschap verhuisde Hedy naar een andere provincie. Haar verloskundige uit haar oude woonplaats, die ze via vrienden had gevonden, bleef haar ondersteunen en stond haar bij tijdens de bevalling. Hij was voor haar een belangrijke steun, doordat hij precies aangaf wanneer ze moest persen en haar liet vertrouwen op haar eigen kracht. Hedy is rond de uitgerekende datum thuis bevallen, in een bevalbad. Ze was erg blij dat ze thuis kon bevallen en heeft de warmte van het bad heel erg fijn gevonden.

Na de geboorte van haar dochtertje had Hedy een paar dagen weinig behoefte aan sociaal contact. Ze wilde graag nog even het gevoel van een klein wereldje en samenzijn met haar dochtertje vasthouden, net zoals tijdens de zwangerschap toen zij alleen samen was met haar kindje in haar buik. Langzaam begon haar behoefte om onder de mensen te komen weer te groeien. Hedy voelt dat ze met haar dochtertje en partner nu echt een gezinnetje vormt. Dat betekent dat ze haar leven anders moet indelen en soms bijvoorbeeld minder tijd heeft voor haar hobby’s.

Hedy adviseert andere vrouwen om positieve verhalen van anderen op te zoeken en om goed te onderzoeken welke manieren van bevallen mogelijk zijn. Ook moedigt ze andere vrouwen aan om te vertrouwen op zichzelf en op hun lichaam. Haar advies voor zorgverleners is om vrouwen bewust te maken van hun eigen kracht ten aanzien van de bevalling, om hen te informeren over verschillende manieren om te bevallen en om de tijd te nemen voor zwangeren.

All ervaringen van Hedy