Hedwich

Geslacht:
Vrouw
Leeftijd:
27 jaar
Datum interview:
woensdag, 5 april, 2017

Tijd na bevalling:                        6 maanden

Aantal zwangerschappen:          1

Aantal kinderen:                         1

 

Achtergrond:

Hedwich is 27 jaar en woont samen met haar vriend en haar nu 6 maanden oude zoontje. Ze heeft de PABO gedaan en werkt als teamleider in de gehandicaptenzorg. Hedwich is half Belgische en half Nederlandse.

 

Korte samenvatting:

Hedwich wilde altijd al jong moeder worden en was erg blij toen ze zwanger raakte. Tijdens haar zwangerschap had ze last van bekkeninstabiliteit, waardoor ze veel rust moest nemen. De bevalling is goed verlopen. Het persen vond Hedwich lang duren (1,5 uur). Ze heeft volop van de kraamtijd genoten en geniet nu van haar zoontje van zes maanden oud.

Meer


Uitgebreide samenvatting

Hedwich heeft altijd al (jong) moeder willen worden. Ze was dan ook blij toen ze haar partner ontmoette, die ook een kinderwens bleek te hebben. Ze raakte snel zwanger.

In het begin genoot ze ervan dat zij en haar partner de enige waren die wisten dat ze een kindje verwachtten; het voelde als een geheimpje. Ze wilden dan ook graag nog even wachten met het bekendmaken van de zwangerschap. Hedwich werkt in België. In haar sector is het mogelijk om 13 maanden verlof te krijgen tijdens zwangerschap en na de geboorte. Daarvoor moet je wel je baas voor de 12e week van de zwangerschap inlichten. Hedwich vond dit lastig, omdat haar baas haar vader is en zij het nieuws dus toch al vroeg moest vertellen.

Aan het begin van de zwangerschap had Hedwich last van misselijkheid. Ook kreeg ze vanaf 20 weken veel last van bekkeninstabiliteit. De pijn daarvan werd in de loop van de zwangerschap steeds erger. Daardoor kon ze niet meedoen aan zwangerschapsyoga, wat ze wel graag had willen doen. Door de pijn moest Hedwich veel rust nemen tijdens haar zwangerschap. Dit vond ze niet altijd makkelijk.

Gelukkig waren er veel familieleden die haar op die momenten graag wilden helpen. Zo heeft de familie van Hedwich en haar partner uitgebreid geholpen met hun verhuizing in de tweede helft van de zwangerschap.

Hedwich voelde dat haar kindje gezond was. Omdat ze daar zo zeker van was, twijfelden zij en haar vriend of ze de 20-weken echo wel wilden laten doen. Uiteindelijk hebben ze ervoor gekozen om die wel te laten doen. Deze bevestigde dat het kindje gezond was. De laatste weken van de zwangerschap kreeg Hedwich last van een hoge bloeddruk waardoor het wel nodig was om een CTG (cardiotocografie) te laten maken om de hartslag van de baby te controleren. Ook kwam Hedwich onder strenge controle van de verloskundige te staan. Deze kwam om de dag bij haar thuis om alles in de gaten te houden.

Toen Hedwich aan het einde van de zwangerschap last kreeg van harde buiken, voelde ze dat het kindje bijna zou komen. Op een ochtend braken de vliezen. Vrij snel daarna begonnen de weeën. ‘s Avonds vorderde ook de ontsluiting en kwamen de verloskundige en de kraamzorg. Het kindje van Hedwich zat vast in het geboortekanaal, waardoor de persfase ongeveer anderhalf uur heeft geduurd. Dit heeft Hedwich als erg lang ervaren. Op het moment van de daadwerkelijke geboorte gingen er verschillende gevoelens door haar heen, variërend van onzekerheid over het ouderschap tot blijdschap.

Hedwich beschrijft de kraamweek als een magische ervaring. Ze genoot van een huis vol mensen en iedereen die volop aandacht had voor hun zoontje. Ze heeft het gevoel dat ze zes maanden na de geboorte nog steeds op deze roze wolk zit.

Terugkijkend op de zwangerschap omschrijft Hedwich zwanger zijn als een gevoel van geluk. Ze had tijdens de zwangerschap graag meer over ervaringen van andere vrouwen gehoord. Andere vrouwen adviseert ze om te vertrouwen op wat je lichaam je vertelt; als het goed voelt, dan zit het goed.

All ervaringen van Hedwich

Wij gebruiken cookies op deze site om uw gebruikerservaring te verbeteren

Klik op "ik ga akkoord" om cookies toe te staan.