De heer Terpstra

Geslacht:
Man
Leeftijd:
78 jaar
Diagnose:
Onbekend
Datum interview:
zaterdag, 11 januari, 2014

Achtergrond

De heer Terpstra is getrouwd en heeft twee kinderen. Hij heeft altijd als kinderpsycholoog gewerkt en is dit tot aan zijn 75e jaar blijven doen. Zijn nierfunctie schommelt tussen de 12% en 15%.

Korte samenvatting

De heer Terpstra is al jaren bij een cardioloog onder controle sinds hij in 1994 een aorta aneurysma (scheuring van de grote lichaamsslagader) heeft gehad. De cardioloog ontdekte een verslechtering van de nierfunctie. In de maanden voor het interview schommelde zijn nierfunctie tussen de 12% en 15%. Met medicijnen en een dieet wordt de achteruitgang van de nieren zoveel mogelijk vertraagd. Als straks dialyse nodig is wil de heer Terpstra buikdialyse (peritoneaal dialyse) gaan doen.   

Meer

In 1994 blijkt de heer Terpstra een scheuring van de aorta (lichaamsslagader) vlak bij het hart te hebben. Gelukkig kon hij tijdig behandeld worden, maar de schrik was groot. Daarna blijkt in 2005 dat hij ook nierfalen heeft. De achteruitgang van de nierfunctie verloopt geleidelijk. Dankzij medicijnen en een dieet wordt geprobeerd de achteruitgang zoveel mogelijk te vertragen. De nierfunctie is nu 12%. Als in de nabije toekomst dialyse nodig is, wil de heer Terpstra buikdialyse (peritoneaal dialyse) gaan doen. Hij denkt dat dit het beste bij hem past. 

Ondanks de slechte nierfunctie voelt de heer Terpstra zich nog redelijk fit. Hij is vorig jaar nog op vakantie geweest naar Amerika. Toch merkt hij dat hij lichamelijk steeds minder aan kan. Zijn leeftijd zal hierbij ook wel meespelen. Het lopen gaat minder makkelijk en het tuinonderhoud wordt te zwaar. Hij is vanwege zijn gezondheid ook met vrijwilligerswerk gestopt. De heer Terpstra is van mening dat de nierziekte en de aanpassingen die je in je dagelijks leven moet doen vaak niet zo zichtbaar zijn voor anderen. Je moet dat zelf wel duidelijk maken aan anderen. 

De heer Terpstra ondervindt veel steun van zijn partner. Zij gaat mee naar het ziekenhuis en zorgt ervoor dat ondanks het dieet er toch gevarieerd wordt gegeten. Zonder haar zou het voor hem moeilijker zijn om zich goed aan de dieetvoorschriften te houden. Ook helpend is de informatie tijdens de voorlichtingsavonden over nierfalen.

All ervaringen van De heer Terpstra