Roosmarijn

Geslacht:
Vrouw
Leeftijd:
33 jaar
Datum interview:
vrijdag, 2 juni, 2023

Achtergrond:

Roosmarijn is 33 jaar en woont met haar man en dochter. Op het moment van het interview is ze zwanger van haar tweede kindje. 

Korte samenvatting

Roosmarijn kreeg op haar 13e haar eerste menstruatie en kreeg als snel last van migraineklachten en buikpijn. De hoofdpijn beïnvloedde haar dagelijks leven. Haar klachten bleken gerelateerd aan hormonale schommelingen. Ze onderging verschillende onderzoeken, waaronder bij een neuroloog en gynaecoloog, en probeerde meerdere behandelingen, zoals ibuprofen en verschillende anticonceptiepillen. Roosmarijn houdt haar cyclus goed bij in een app. Ze sport veel en dit helpt haar om ook te weten wat de invloed van haar cyclus op haar sporten is. Ze adviseert open communicatie en het bijhouden van de cyclus.

Meer

Roosmarijn werd voor het eerst ongesteld toen ze dertien was, tijdens de zomervakantie tussen de eerste en tweede klas van de middelbare school, en was heel trots. Ze herinnert zich dat ze twee weken eerder buikpijn had, wat ze nu herkent als haar eerste eisprong​​. 

Roosmarijn had in de eerste periode dat ze menstrueerde last van buikpijn tijdens haar ongesteldheid. Ze had ook veel last van hoofdpijn en migraine. In eerste instantie had Roosmarijn niet de link tussen haar cyclus en migraine gelegd. Naast haar cyclus hebben stress en lichamelijke spanning ook invloed op haar migraine.  

Toen Roosmarijn haar cyclus ging bijhouden voor een hardloop schema, begon ze de link te zien tussen haar klachten en haar cyclus.

De hoofdpijn en migraine hadden een aanzienlijke impact gehad op haar dagelijks leven, vooral tijdens haar tienerjaren. Roosmarijn had soms weken lang iedere dag hoofdpijn en zei dan sociale afspraken af. Ze durfde bijvoorbeeld niet in het weekend uit te gaan of een weekend weg te gaan, omdat ze bang was voor migraine. Door migraine medicatie, voelt ze zich nu een stuk vrijer. Als ze een aanval voelt opkomen, kan ze een pil nemen en weet ze dat het minder zal worden. Roosmarijn sport veel en merkt invloed van haar menstruatie. Haar benen voelen bijvoorbeeld zwaarder als ze ongesteld moet worden.

Roosmarijn bezocht verschillende specialisten, waaronder een neuroloog en een gynaecoloog. Ze gebruikte lange tijd ibuprofen om de buikpijn te onderdrukken, wat later leidde tot darmproblemen. Ook heeft ze periodes gehad waarin ze ijzersupplementen nam vanwege haar intensieve hardlooptrainingen.

Na haar zwangerschap merkte Roosmarijn dat haar klachten voorspelbaarder werden, en ze kon patronen in haar cyclus herkennen. Ze gaf ook aan dat het gebruik van menstruatieondergoed haar aanzienlijk hielp, vooral tijdens het sporten na de bevalling​​.

Roosmarijn benadrukt het belang van open praten met je partner over menstruatieklachten en adviseert anderen om hun ervaringen te delen en steun te zoeken. Ze geeft ook aan dat het nuttig is om patronen in je cyclus te herkennen, dan kun je daar rekening mee houden.

All ervaringen van Roosmarijn

Ervaringen met

Dementie Diabetes type 2 Nierziekte Zwangerschap en geboorte Mantelzorg en werk Post-COVID-syndroom Menstruatie­verhalen Psychose­gevoeligheid

Wij gebruiken cookies op deze site om uw gebruikerservaring te verbeteren

Klik op "ik ga akkoord" om cookies toe te staan.