Toekenning subsidie NPO voor een MBO onderwijsmodule

Met groot genoegen kunnen wij mededelen dat het Fonds PratenOverGezondheid een subsidie van het Nationaal Programma Ouderenzorg (NPO) heeft gekregen voor het project "Leren van pati├źnten - dementie". Binnen dit project wordt een innovatieve onderwijsmodule over dementiezorg voor het MBO onderwijs ontwikkeld.

Er is gekozen voor een gezamenlijk ontwikkeltraject waarbij zowel zorgverleners als docenten en studenten van het MBO betrokken zijn. Zo kunnen belangrijke veranderingen in de langdurige zorg voor ouderen met dementie beter in het onderwijscurriculum worden geïntegreerd en wordt ook de aansluiting van het zorgonderwijs op de praktijk van de ouderenzorg versterkt. Hierbij valt te denken veranderingen zoals de toenemende extramuralisering (zelfstandig blijven wonen met gelijkwaardige zorg aan de zorg die in een instelling wordt verleend); een groter beroep op mantelzorgers; nieuwe uitdagingen in de communicatie met zorgvragers; samenwerking met andere zorgprofessionals; aandacht voor welzijn, kwaliteit van leven en behoud van autonomie van mensen met dementie. Docenten geven tevens aan dat bestaande vernieuwingsimpulsen in het MBO vaak te weinig afgestemd zijn op de behoeften en vaardigheden van de studenten.

De onderwijsmodule over dementiezorg voor het MBO onderwijs zal worden ontwikkeld op basis van ruim 80 unieke narratieve interviews met mensen met dementie en hun mantelzorgers die in woord en beeld beschikbaar zijn via de PratenOverGezondheid website.

Het project is een samenwerking tussen de Vrije Universiteit Amsterdam, UMCG, Hanzehogeschool Groningen, Lentis, de MBO raad, Stichting Humanitas en het Summa College (Eindhoven). Het project gaat van start op 1 november 2014 en zal anderhalf jaar duren.

Wij gebruiken cookies op deze site om uw gebruikerservaring te verbeteren

Klik op "ik ga akkoord" om cookies toe te staan.