Tirza

Geslacht:
Vrouw
Leeftijd:
49 jaar
Datum interview:
woensdag, 9 oktober, 2019

 

Achtergrond:

Tirza is 49 jaar, getrouwd en heeft twee dochters. Ze is mantelzorger voor haar jongste dochter die diabetes type 1 heeft. Ze werkt ruim 20 jaar als commercieel adviseur particulieren bij een verzekeringsmaatschappij. Tot op heden werkte ze 24 uur per week. Nu de zorg voor haar dochter minder intensief is geworden, gaat ze 32 uur per week aan het werk.

Korte samenvatting:

Tirza is mantelzorger voor haar jongste dochter (nu 13 jaar oud) bij wie op vierjarige leeftijd de diagnose diabetes type 1 is gesteld. Tirza werkte tot op heden 24 uur per week, maar voelde zich als parttimer beperkt in haar carrièremogelijkheden. Nu haar dochter steeds zelfstandiger wordt, gaat Tirza dan ook meer werken. Ze heeft veel ruimte en begrip ervaren van haar teamleider en collega’s. Openheid en een goed netwerk zijn volgens Tirza essentieel om de combinatie tussen werk en mantelzorg vol te kunnen houden.

Meer

 

Tirza is mantelzorger voor haar dochter van 13 jaar oud. Deze kreeg op vierjarige leeftijd, toen ze nog het kinderdagverblijf bezocht, de diagnose diabetes type 1. Voor Tirza betekende dat veel extra inspanning. Zo moest ze altijd tussen de middag op en neer naar het kinderdagverblijf om de bloedwaardes van haar dochter te meten en insuline te spuiten. Samen met haar man heeft ze voorlichtingsavonden georganiseerd voor de medewerkers van het kinderdagverblijf en later ook op school. Tirza miste in die tijd ondersteuning en informatie en heeft veel zelf moeten uitzoeken; ze had hier graag meer begeleiding in gehad.

Toen haar dochter jonger was stond Tirza dan ook eigenlijk altijd onder spanning. Ze was voortdurend bezig met voorbereiden, nadenken, regelen en ‘berekenen’ wat haar dochter wel en niet kon eten. Vooral in de beginjaren, vlak nadat de diagnose was gesteld, had ze het gevoel dat ze werd geleefd. Met hulp van het ziekenhuis is haar dochter steeds zelfstandiger geworden. Toch kan Tirza het begeleiden van haar niet goed loslaten en wil ze de controle houden. 

Tot voor kort werkte Tirza 24 uur per week als commercieel adviseur particulieren bij een verzekeringsmaatschappij, maar nu de mantelzorg voor haar dochter minder intensief wordt gaat ze 32 uur werken. Ze vindt haar werk erg belangrijk omdat ze daar iemand anders is dan alleen mantelzorger en moeder. Het haalt haar uit de mantelzorgrol en ze vindt het contact met collega’s en klanten erg prettig. Tirza is parttime gaan werken en dat heeft consequenties gehad voor haar carrière. Ze zou graag willen dat je ook als mantelzorger de mogelijkheid hebt om carrière te maken. Het zou niet mogen uitmaken dat je neventaken hebt en soms eens wat eerder weg moet. Ze heeft zich daardoor vaak afgeremd en beperkt gevoeld in haar werk, alsof ze niet volledig meedraaide. 

Tirza vindt dat je als mantelzorger op je werk open en eerlijk moet zijn over je thuissituatie. Je moet volgens haar zelf de grens bepalen van wat wel en niet kan, hoe moeilijk dat soms ook is. Ze heeft op haar werk veel ruimte gekregen en begrip ervaren. Ze vindt het ook erg waardevol dat haar teamleider regelmatig vraagt hoe het met haar gaat en dat er wordt meegedacht over werkaanpassingen wanneer dat nodig is. Tirza kan als mantelzorger verlofdagen opnemen, waarbij ze de helft zelf moet opnemen en de andere helft gesponsord wordt door haar werkgever. Ook werd er rekening gehouden met de plaats waar ze werkte zodat ze nooit te ver van huis was. Zelf probeerde ze haar mantelzorgtaken zoveel mogelijk op haar vrije dagen te plannen zodat ze zo min mogelijk verlof hoefde op te nemen. Tirza heeft echter minder goede ervaringen met de HR-afdeling. Ze heeft vanuit hen weinig steun of begrip ervaren. 

Tirza adviseert andere mantelzorgers om vooral te blijven werken omdat je dan de situatie thuis even kan loslaten. Je bent in een andere omgeving en hebt andere contacten. Om het vol te kunnen houden is het erg belangrijk om een balans te vinden tussen werk, de zorg die je verleent en de tijd die je voor jezelf hebt. Daarvoor moet je een netwerk om je heen creëren van mensen die meehelpen. 

All ervaringen van Tirza

Wij gebruiken cookies op deze site om uw gebruikerservaring te verbeteren

Klik op "ik ga akkoord" om cookies toe te staan.