Marije (A)

Geslacht:
Vrouw
Leeftijd:
28 jaar
Datum interview:
woensdag, 19 april, 2017

Tijd na bevalling:                   6 weken

Aantal zwangerschappen:     2

Aantal kinderen:                    2

Achtergrond:

Marije is 28 en woont samen met haar man en twee kinderen van bijna 3 jaar en 6 weken oud. Ze werkt als projectmedewerker bij een patiëntenvereniging.

 

Korte samenvatting:

De eerste zwangerschap van Marije eindigde in een keizersnede. Dit was voor haar traumatisch. Om een tweede negatieve ervaring te voorkomen, heeft Marije een doula ingeschakeld tijdens de zwangerschap en de bevalling. Ook bereidde ze zichzelf goed voor om fit de zwangerschap en bevalling door te maken. Twee dagen voor de uitgerekende datum begon de bevalling. Uiteindelijk is ze één dag voor de uitgerekende datum zonder pijnstilling bevallen in het ziekenhuis.

Meer


Uitgebreide samenvatting

De eerste zwangerschap van Marije eindigde in een keizersnede. Dit heeft zij als traumatisch ervaren. Het heeft dan ook even geduurd om dit te verwerken en om klaar te zijn voor een tweede zwangerschap. Toen ze zover waren, raakte Marije snel zwanger.

Aan het begin van de zwangerschap was Marije erg moe. Ook was ze af en toe misselijk en had ze weinig eetlust. Ze kwam niet veel aan, maar de verloskundige stelde haar gerust dat dat op dat moment niet erg was. Marije was vastberaden om positief de zwangerschap en de bevalling door te gaan. Ze heeft daarom gelet op haar voeding en heeft veel bewogen. Ze merkte dat ze hierdoor fit bleef en veel energie had.

Marije vond het fijn om door de 20-weken echo te weten dat het goed ging met haar kindje. Wel hebben zij en haar man besloten om nog een extra test te laten doen waarbij het kindje werd getest op taaislijmziekte (cystic fybrosis). Dit komt bij hen in de familie voor. Ook uit die test werden geen bijzonderheden gevonden.

Bij haar vorige bevalling had Marije het gevoel dat ze niet zelf de regie had over wat er gebeurde. Dit wilde ze voorkomen, en ze wilde ondanks haar traumatische ervaring positief de bevalling tegemoet gaan. Daarom heeft Marije een doula ingeschakeld. Die werd haar aangeraden door de verloskundige. De huisarts zorgde voor een verwijzing waardoor de zorg van de doula werd vergoed door de verzekering. De doula heeft Marije en haar man geholpen om positief de zwangerschap te beleven en om te beseffen wat ze wel en niet wilden tijdens de bevalling.

Twee dagen voor de uitgerekende datum voelde Marije dat de bevalling dichtbij was. Marije voelde zich erg onrustig, maar had ook zin in de bevalling. Ze heeft die dag het hele huishouden gedaan, zodat alles netjes zou zijn voordat het kindje geboren zou worden. Toen ze ’s middags vijf centimeter ontsluiting had, is ze naar het ziekenhuis gegaan. Daar kwam de doula ook naartoe. Door het bevalplan wist iedereen goed wat Marije wel en niet wilde tijdens de bevalling. De ontsluiting ging niet zo snel als gewenst, maar Marije was vastbesloten om positief te blijven. Ze luisterde goed naar haar lichaam en wisselde regelmatig van houding wanneer dat goed voelde. Marije merkte dat ze heel helder en bewust de bevalling meemaakte, mede doordat ze geen pijnstilling gebruikte. De bevalling verliep voorspoedig.

In de kraamweek merkte Marije al dat ze goed herstelde en gaf ze haar lichaam de rust die het nodig had. Precies een week na de bevalling keek Marije weer terug op hoe de bevalling was gegaan. Ze bedacht bij elk tijdstip weer wat er toen was gebeurd. Daardoor maakte ze alles nog een keer mee. Hoewel dat haar wat onrustig maakte, hielp het haar ook om de bevalling te verwerken en goed af te sluiten.

Marije merkte dat de relatie met haar man veranderde tijdens de zwangerschap. Ze ziet dat er meer van hem werd gevraagd in die periode, omdat ze zelf minder energie had. Ze heeft veel steun gehad aan hem tijdens de zwangerschap en de bevalling. De relatie met haar familie is niet veranderd. Wel merkt ze dat de relaties met vrienden veranderen. Zo heeft ze voor sommige vrienden minder tijd en worden andere vriendschappen juist hechter.

Marije adviseert andere vrouwen om te blijven bewegen tijdens de zwangerschap en goed te luisteren naar je gevoel. Ook adviseert ze om het op tijd te bespreken met mensen wanneer je ergens tegenop ziet of ergens tegenaan loopt. Aan gynaecologen en verloskundigen zou ze willen adviseren om naar de vrouw te luisteren en de mens te zien in plaats van alleen maar dingen te meten. Ook vindt ze het belangrijk dat zij vrouwen de ruimte geven om hun eigen keuzes te maken en dat zij goed uitleggen waarom bepaalde dingen gedaan worden tijdens een bevalling.

All ervaringen van Marije (A)

Wij gebruiken cookies op deze site om uw gebruikerservaring te verbeteren

Klik op "ik ga akkoord" om cookies toe te staan.