Remmelt is bang voor wat de toekomst brengt

woensdag, 5 oktober, 2011

En ik vroeg me af 'is, is die emotionele, die emotionaliteit, is dat ook veranderd door Alzheimer'? Kunt u dat eens uitleggen?

Ja. je bent toch bang voor wat er gaat komen. Hoe, hoe gaat dat verlopen? Je kunt je eigen daar geen voorstelling van maken, want ja, als, als je naar, naar het ziekenhuis bent geweest of zo, dan is het nog maar weinig, anders was ik ook niet gegaan natuurlijk. En dan denk je van nou ja, dat komt, zo snel zal dat niet gaan. Maar het is, ja, dat weet je niet van tevoren, en het komt toch, vind ik, te snel. Maar ja, je kunt er niks aan doen.

Hoe bedoelt u 'het komt te snel'?

Dat, dat ik problemen krijg. Dus emotioneler thuis helpen. Ik, ik ga iedere week het hele huis stofzuigen. Nou, anders doe je dat in een paar uur, ik ben er nu bijna een hele dag mee zoet. En dat is toch wel eigenlijk snel vind ik.

Ja. Hoe ziet u de zin van het leven?

Nou, ik zou het nog niet willen missen, dat niet. Gelukkig niet.

Kunt u dat eens uitleggen? Wat betekent de zin van het leven op dit moment voor u?

Nou, ik heb er nu erg veel last van, het is, maar eigenlijk heb ik dat niet zoveel. Dus ik kan, ik kan zelf een heleboel dingen nog doen, en dus eigenlijk is het niet zo snel dat het nu lijkt hoor. Dat vind ik vervelend. Maar op zich ik zit nog achter de computer. Dat wordt ook steeds moeilijker. En mijn, mijn vrouw heeft het nooit gedaan, en die probeer ik dat nu te leren, maar dat kan ik niet meer. Als ik dan ga zitten, en ze vraagt wat, dan denk ik oh, nou, dat zal ik haar wel even leren, maar dat, dat kan ik gewoon niet meer. Maar e-mailtjes en zo, dat is geen probleem. Dat, dat gaat wel, en zo zijn er nog wel veel dingen die je toch nog wel kunt gelukkig.

Ik merk dat, u moet het zeggen als ik het mis heb hoor, maar er vallen steeds meer dingen weg uit uw leven, een stukje verlies.

Ja.

En ik merk, als u naar de toekomst kijkt, en u heeft het over, bijvoorbeeld over uw partner die dan ziek wordt, en een hypo heeft. U bent bang om haar ook te verliezen, dat u dan heel erg emotioneel wordt. Is de confrontatie met verlies, hoe voelt dat?

Vreselijk. Dan ben je alleen. [meneer wordt emotioneel] Dat kun je niet. Ik zou niet meer alleen kunnen leven. Dat is [-].