Rijbewijs inleveren: tegenslag of opluchting

Op deze pagina leest u ervaringen over het (verplicht) inleveren van het rijbewijs en hoe andere manieren van reizen voldoen. Sommige mensen met dementie rijden nog wel auto. Zij vertellen hoe ze het vinden dat ze op den duur hun rijbewijs moeten inleveren.

De Nederlandse wet is duidelijk over dementie en autorijden. Bij (een vermoeden van) dementie stuurt een patiënt een 'Eigen Verklaring' samen met een specialistisch rapport van een arts naar het CBR. Hierna volgt een rij-test. Als deze test goed is gegaan wordt het rijbewijs, alleen voor privégebruik, meestal voor één en maximaal voor drie jaar verlengd.

Verplicht inleveren van het rijbewijs

De meeste mensen moesten hun rijbewijs inleveren toen ze de diagnose te horen kregen. De verplichting om het rijbewijs in te leveren was voor de meeste mensen moeilijk en men verzette zich ertegen. Enerzijds uit onbegrip, want 'het gaat toch goed', anderzijds omdat niet alleen het rijbewijs, maar ook een stuk vrijheid en onafhankelijkheid wordt afgenomen. Vanaf dat moment is men afhankelijk van anderen als men ergens heen wil. Sommige mensen hebben achteraf het gevoel dat ze te snel van de weg zijn gehaald. Men is van mening dat het nog wel verantwoord was geweest om nog enige tijd door te rijden. Daarom vinden sommigen dat de keuring verbeterd moet worden. Mels vertelt dat autorijden voor hem een onderdeel was van wie hij was. Met het afnemen van het rijbewijs verloor hij daardoor een deel van zijn eigenwaarde.

Anderen waren juist opgelucht dat ze niet meer hoefden te rijden. Vaak voelde men zich al langere tijd onveilig en onzeker in het verkeer. Men verloor het overzicht in het verkeer of men maakte onverwacht kleine ongelukken. Een aantal mensen heeft het rijbewijs uit vrije wil ingeleverd, omdat men ongelukken wilde voorkomen.

Gevoelens over het inleveren

Er is een aantal mensen dat nog wel autorijdt. Soms omdat ze de rij-test goed gedaan hebben en soms omdat de diagnose nog niet is gesteld. Eén man rijdt nog kleine stukken in de auto, omdat hij alles nog onder controle heeft. De gedachte aan het inleveren van het rijbewijs roept verschillende gevoelens op. De één vindt het geen probleem en neemt de bus of gaat op de fiets. Een ander ziet het als het inleveren van haar vrijheid.

Liever geen ongelukken, openbaar vervoer?

Ondanks het gemis van vrijheid en zelfstandigheid konden de meeste mensen wel begrip opbrengen voor het inleveren van het rijbewijs. Men beseft dat het reactievermogen minder wordt en men voorkomt liever ongelukken. Om toch te blijven reizen is het meestal de partner die hen ergens heen brengt met de auto. Alleenstaande mensen of mensen met een partner zonder rijbewijs, hebben de mogelijkheid om gebruik te maken van het openbaar vervoer of taxi. Echter, dit is voor velen een lastige optie. Ze zijn erg onzeker geworden, omdat ze niet meer op zichzelf kunnen vertrouwen als ze ergens alleen naar toe willen met de trein of bus. Het gebruik van de taxi is veiliger maar de kosten zijn voor sommige mensen een probleem.