Impact van dementie

"Er zijn heel veel dingen die je wel wilt, maar niet meer kunt"

"Het zijn allemaal dingen die uit jou verdwijnen"

Als het gaat over de gevolgen van dementie op iemands leven gaat het eigenlijk altijd maar over één ding: men verliest de grip op zichzelf en op zijn leven. Op deze pagina kunt u lezen met welke verliezen mensen met dementie geconfronteerd worden. Ze vertellen over verlies van persoonlijkheid, verlies van zelfvertrouwen, verlies van zelfstandigheid en ook over verlies van hobby's.

Op deze pagina leest u welke gevolgen dementie heeft voor het dagelijkse leven. Mensen vertellen waarom ze stiller worden in gezelschap, sneller vermoeid zijn dan voorheen en last hebben van ongeremde emoties.

Op deze pagina leest u ervaringen over het (verplicht) inleveren van het rijbewijs en hoe andere manieren van reizen voldoen. Sommige mensen met dementie rijden nog wel auto. Zij vertellen hoe ze het vinden dat ze op den duur hun rijbewijs moeten inleveren.

De Nederlandse wet is duidelijk over dementie en autorijden. Bij (een vermoeden van) dementie stuurt een patiënt een 'Eigen Verklaring' samen met een specialistisch rapport van een arts naar het CBR. Hierna volgt een rij-test. Als deze test goed is gegaan wordt het rijbewijs, alleen voor privégebruik, meestal voor één en maximaal voor drie jaar verlengd.