Genieten en niet piekeren

De meeste mensen beseffen heel goed dat de diagnose dementie een niet te winnen strijd betekent en dat het steeds erger gaat worden. Elke dag is meegenomen. Ze proberen zo veel mogelijk van het leven te genieten door positief in het leven te staan en de tijd die ze rest goed te benutten. Ze willen niet te veel stilstaan bij de negatieve kanten, proberen niet te piekeren over de toekomst en zoveel mogelijk genieten van het leven.

Genieten van het leven

Geïnterviewden vertellen dat zij ondanks hun sombere vooruitzichten nog echt kunnen genieten van de goede dingen: de mensen om ze heen, de natuur of leuke uitjes. Ze proberen dit zo lang mogelijk vol te houden. Sommigen doen dit door plannen te maken, bijvoorbeeld om op vakantie te gaan. Ze weten dat dit steeds moeilijker gaat worden, maar zolang ze het nog kunnen en durven willen ze het volhouden Anderen blijven genieten door onder de mensen te zijn. Dat doen ze ook om te voorkomen dat ze alleen komen te staan. Enkele mensen noemen hun eigen houding egoïstisch, omdat ze niet te veel willen stilstaan bij wat komen gaat, maar willen genieten van het 'nu'. Hun partner ervaart dit soms tegengesteld.

Niet piekeren en zeuren

Te veel nadenken leidt tot piekeren en dat willen de meeste mensen voorkomen. Piekeren is vervelend en bovendien zonde van de tijd. Het ziekteproces is immers niet tegen te houden, de dementie zal erger worden en het bewustzijn zal steeds verder achteruit gaan. De meeste mensen willen liever niet te veel over de toekomst nadenken. Ze kunnen zich geen voorstelling van de toekomst maken. Het is afwachten hoe de toekomst zal verlopen en daarom willen ze het leven van dag tot dag bekijken. De meeste mensen proberen ook zo min mogelijk te 'zeuren'. De één wil niet zeuren om anderen niet lastig te vallen. De ander wil niet zeuren om te kunnen blijven genieten van de positieve dingen. Mevrouw Greup wil geen 'geduvel': ze probeert zich sterk te houden en niet lastig te zijn voor anderen.