De heer Krijnen en zijn vrouw hebben hun huis aangepast

maandag, 14 mei, 2012

Ze was voortdurend heel vaak dingen kwijt, een portemonnee, wist niet meer waar de portemonnee [-]. Huissleutels, nou ja, goed, te veel om op te noemen. Allerlei dingen, het ging de hele dag door, was ze allerlei dingen kwijt zogenaamd. En dan zoeken, overal zoeken, nou ja, goed, en dan weer terugvinden. Nou, dat is dus ook nog sterker aanwezig in die twee jaar, dat het dus nu zo aan de gang is, dat hele proces. Merk je ook dat het sterker wordt, hè? Heeft geen idee van, ja, waar is iets, waar hoort iets te staan. Nou, ik bedoel, ik ben helemaal niet, geen pietje precies, van nou, dan moet je dat precies op dat plekje. Nee, maar sommige dingen, die waren zo ver weg en die kon je haast niet meer terug vinden. Dan dacht ik, ja, dat is toch een beetje moeilijk, hè? En nou hebben we dus toen in die tijd, hebben we dus zoveel mogelijk ons huis aangepast, maar ook de keuken aangepast om te zorgen dat de spullen, die we dus vaak gebruiken. Die dus ook direct voor de hand zijn en gemakkelijk toegankelijk, makkelijk te vinden. En alle andere dingen, die dus niet strikt nodig zijn, die hebben we gewoon weggegeven. Dus noem maar allemaal pannen, geëmailleerde gietijzeren pannen hadden we nog echt, waar dan nou, ook wel eens een enkele keer gebruikten, allemaal eruit, allemaal de deur uit. Nou, en dan hebben we dus glazen, we hebben alle wijnglazen de deur uit gedaan. Want die hebben zo'n, zo'n lange steel en dan denk je, dat is dus heel breekbaar, dat moeten we eigenlijk voorkomen dat dat bij de afwas een beetje te ruw gaat. Nou, hup ook weg. Nou en we zijn dus overgegaan op andere vormen van materiaal in de keuken en zo. [-]

Nou, we zijn beneden gaan slapen, zoals je dus ziet. We hebben de banken gekocht in [plaats] en dat zijn dus ook bedden. En overdag kun je ze dus gewoon als bank gebruiken en de opstelling zodanig, dat dus heel makkelijk de wc en doucheruimte bereikbaar zijn. Want vlak achter die deur is er een gangetje en nou, daar heb je dus de wc en de doucheruimte. Nou, dat is voor ons makkelijk. Dus we hoeven ook niet meer op de eerste etage te komen. En we hebben dan heel veel spullen opgeruimd, want ze vroegen dus aan mij, eerst die casemanager, die zei al, ja, je moet huishoudelijke hulp aanvragen. Nou ja, god, laten we eerst eens proberen om te kijken of het echt allemaal nog nodig is. Dus we hebben, heel veel boeken hebben we bijvoorbeeld opgeruimd. We hadden dus honderden boeken en nou, die hebben we allemaal weggeven. En dat waren allemaal stofnesten, bleek later. [lacht] Ja, toch, hè? De bovenkant van die boeken, ja, af en toen pakte je een boek en dacht je, sjongejonge, wat een hoop stof ligt daarop, zeg. Nou, dus hebben we gewoon anders ingericht allemaal. We hebben dus gezorgd dat de dingen, die zij belangrijk vindt, dat zijn fotoalbums uit de tijd dat zij nog kind was. En foto's van nou, van vlak na de Tweede Wereldoorlog. Nou, die albums, die hebben we dus ook opgeslagen in plastic boxen. Dus stofvrij en het zijn doorschijnende boxen, dus je ziet ze ook makkelijk. Je weet precies wat erin ligt. Nou, dat hebben we dus daar ook gedaan. En verder, nou alles wat maar mogelijkerwijs een stofnest zou kunnen vormen. Dat hebben we zoveel mogelijk opgeruimd. Dus lampen, hier achter me daar stond vroeger een lamp. Nou, die hebben we ook weggedaan. En daar stond een lamp, nou, dat was eigenlijk ook een stofnest, ook eruit. Nou, en zo hebben we dus gezorgd dat er zo min mogelijk stof zich kan vormen. En dat het dus ook makkelijker te onderhouden is. Want ja, we hebben geen huishoudelijke hulp nog, nog steeds niet. Nou, we moeten dus, ja, op eigen kracht, moeten we dan zorgen dat we dus die zaak schoon houden. Dat is dus de afgelopen twee jaar het geval geweest.

Dus eigenlijk om het uzelf makkelijker te maken, heeft u heel veel [-]?

Ja, makkelijk te maken. Ook de tuin, hè, de tuin daar zijn we nog mee bezig. Die is ook helemaal veranderd. Een groot deel is bestraat, een ander schuurtje erin. En er is veel minder struikgewas, en dat je dus alleen nog maar wat nou, wat makkelijk kan snoeien, een beetje snoeiwerk en zo. Maar niet meer die grote hoeveelheden planten, die we vroeger hadden, die zijn allemaal weg. Dus dat is ook een aanpassing. We proberen dus zoveel mogelijk aan te passen.